Már arab államok is Irán nukleáris provokációjára figyelmeztetnek

Az Egyesült Államok és az Öböl menti Együttműködési Tanács (GCC) szerdán közös nyilatkozatban figyelmeztették Iránt azért, mert szerintük „nukleáris válságot próbál kiprovokálni” és a Közel-Kelet destabilizálásán fáradozik ballisztikus rakéta- és drónprogramjával.

A szaúdi fővárosban, Rijádban tartott tanácskozáson az Egyesült Államok, valamint a GCC tagállamainak (Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Omán, Kuvait, Bahrein és Katar) képviselői sürgették az új iráni vezetést, hogy ragadja meg a diplomáciai lehetőséget az ENSZ égisze alatt Bécsben zajló tárgyalásokon „a konfliktus és a válság elkerülése érdekében”.

A tanácskozás résztvevői mindenekelőtt azt kifogásolták, hogy Irán olyan lépéseket tett nukleáris programjában, amelyek nem szolgálnak polgári célokat, „de fontosak lehetnek egy atomfegyverprogram szempontjából”. Az Egyesült Államok és a GCC tagországai egyben elítélték a teheráni vezetés „agresszív és veszélyes politikáját”, amely a többi között a korszerű ballisztikus rakéták és drónok terjesztésére és közvetlen hasznára irányul a térségben.

Figyelmeztettek, hogy világos biztonsági fenyegetésként értékelik Irán ballisztikus rakétaprogramját és a fegyveres milíciáknak juttatott támogatását.

A GCC egyes tagországai, köztük Szaúd-Arábia is, egyben tájékoztatták az Egyesült Államokat Iránnal kapcsolatos diplomáciai erőfeszítéseikről, amelyek a feszültségek csökkentését hivatottak szolgálni.

A tanácskozás résztvevői kijelentették, hogy Irán számára is kedvező lesz, ha javít arab szomszédaival fenntartott viszonyán, mindemellett az amerikai szankciók feloldását helyezték kilátásba a bécsi tárgyalások sikere esetére. Ugyanakkor leszögezték, hogy „ezek a diplomáciai erőfeszítések kudarcra lesznek ítélve, ha Irán továbbra is nukleáris válságot próbál kiprovokálni”.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) egyébként szerdán közzétett jelentésében arról számolt be, hogy Irán egyre nagyobb mennyiségben állít elő 60 százalékos dúsítottságú uránt, miközben akadályozza az ellenőrzéseket.

A NAÜ becslése szerint Irán 17,7 kilogramm 60 százalékos dúsítottságú uránnal rendelkezik, s ez 77 százalékkal több ahhoz a mennyiséghez képest, amelyet a szervezet a szeptemberi jelentésében közölt. Az iráni nukleáris programot szabályozó, 2015-ös hathatalmi megállapodás ezzel szemben legfeljebb 3,67 százalékos dúsítottságú urán előállítását engedélyezi Iránnak. Hírügynökségek megjegyzik: bár a nukleáris fegyverek előállításához 90 százalékos tisztaságú uránra van szükség, ez megfelelő eszközökkel viszonylag gyorsan előállítható a 60 százalékos dúsítottságú anyagból.

Irán és a világ vezető hatalmai – az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kína, Franciaország, Németország és Oroszország – 2015-ben, több mint tíz évig tartó tárgyalásokat követően állapodtak meg az iszlám köztársaság atomprogramjáról. Az egyezmény értelmében Teherán korlátozta nukleáris tevékenységét, cserében pedig a nemzetközi közösség feloldotta az Iránt sújtó szankciók nagy részét. Donald Trump előző amerikai elnök viszont 2018-ban egyoldalúan kiléptette az Egyesült Államokat az atomalkuból, majd visszaállította a korábbi szankciókat is, ezért Irán a megengedettnél több uránt kezdett előállítani, illetve korlátozta létesítményeiben a NAÜ ellenőreinek tevékenységét.

Az atomalku újjáélesztéséről szóló egyeztetések áprilisban kezdődtek Bécsben, de megrekedtek a júniusi iráni elnökválasztást követően. A tárgyalások a tervek szerint november 29-én folytatódnak.

A Hezbollah Szulejmani miatt bosszúból meg akart ölni egy izraeli tisztet

A Hezbollah összeesküvést szervezett a Bogotában élő egykori izraeli hírszerző tiszt meggyilkolására annak érdekében, hogy megbosszulja Kászem Szulejmáni likvidálását.