Külpolitikai nyomásgyakorlásra használhatja fel Erdoğan a letartóztatott izraeli párt

„Végső soron Izrael van fölényben. Alternatívákat teremtett magának a Törökországgal való kapcsolatára. Így ma, a 10 évvel ezelőttihez képest, Izraelnek sokkal kevésbé van szüksége Ankarára, mint korábban” – mondta Gallia Lindenstrauss, a Nemzetbiztonsági Tanulmányok Intézetének vezető kutatója.

Egy izraeli házaspárt tartóztatott le a török rendőrség pénteken Isztambulban, mert országjárásuk során Recep Tayyip Erdoğan elnök rezidenciájáról készítettek felvételeket. Politikai és katonai kémkedéssel vádolták őket. Izraeli tisztviselők aggodalmuknak adtak hangot az izraeli médiában, hogy Erdoğan megpróbálja majd kihasználni az izraeli kormány buzgalmát a két személy szabadon bocsátása iránt, hogy politikai engedményeket követeljen. A JNS beszámolója.

Natalie és Mordy Oknint – akiket Modi’in városából származó buszsofőrökként azonosítottak – a török rendőrség akkor vette őrizetbe, amikor az isztambuli Küçük Çamlıca TV rádiótoronyban lévő étteremben dolgozó személyzet látta, hogy Erdoğan rezidenciáját fényképezik, és riasztotta a hatóságokat. Egy török állampolgárt szintén letartóztattak, mert az elnök otthonát fényképezte, és hasonló vádakkal néz szembe.

A házaspárt „az isztambuli főügyészség tisztviselői kihallgatták, mielőtt egy börtönbe szállították” – jelentette a török állami Anadolu ügynökség.

„Az elvárás az volt, hogy kiutasítsák őket Izraelbe azzal a feltétellel, hogy egy bizonyos ideig nem térhetnek vissza Törökországba”

– mondta a JNS-nek Gallia Lindenstrauss, a török külpolitikára szakosodott Nemzetbiztonsági Tanulmányok Intézetének (INSS) vezető kutatója. „Ami Izraelt aggasztja, az az, hogy ahelyett, hogy kiutasították volna őket, őrizetben maradtak. Az az érzésünk, hogy a törökországi igazságszolgáltatási rendszer nem teljesen független, és ezért van valamilyen politikai indíték arra, hogy őrizetben tartsák őket.”

A következő 48 óra „kritikus” lesz a kémkedéssel megvádolt izraeli házaspár számára

Ha nem sikerül megoldani az ügyet, a házaspár évekre börtönbe kerülhet.

Lindenstrauss szerint Naama Issachar esetével hasonlítják össze. Issachart – egy fiatal izraeli nőt – 2019 áprilisában tartóztatták le Oroszországban, és kilenc év börtönre ítélték, mert állítólag kilenc gramm marihuánát szállított a poggyászában. A nőt 2020 januárjában szabadon engedték, de csak azután, hogy az akkori izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu állítólag engedményeket tett Oroszországnak.

Az isztambuli izraeli házaspár ügye az izraeli kormány legmagasabb szintjeit is elérte: Naftali Bennett miniszterelnök a kabinet vasárnapi heti ülésének elején a következőket mondta: „Először is szeretnénk kommentálni az Oknin házaspár törökországi letartóztatását. A külügyminiszter és én, valamint további tisztviselők foglalkoztunk ezzel a hétvége folyamán.

Két ártatlan civilről van szó, akik tévedésből keveredtek egy bonyolult helyzetbe”.

Egy meg nem nevezett magas rangú tisztviselő hétfőn az N12 honlapnak elmondta: „Még mindig dolgozunk az incidens megértésén. Jelenleg nem kapunk egyértelmű válaszokat”.

Az Izraellel való súrlódás mindig segít Erdoğannak belföldön

Dr. Hay Eytan Cohen Yanarocak, Törökország-szakértő, a Jeruzsálemi Stratégiai és Biztonsági Intézet (JISS) és a Moshe Dayan Központ kutatója, ahol a Turkeyscope társszerkesztője is, a JNS-nek elmondta, hogy az izraeli turisták letartóztatása még kirívóbb, mint az oroszországi Issacharé, akit kábítószer birtoklásával vádoltak. „Ebben az esetben egy turistapárról van szó, akik egy kilátótoronyból fotóznak. Ez olyan, mintha egy pár felment volna a párizsi Eiffel-toronyba, és letartóztatták volna őket, mert fényképeztek”.

Yanarocak szerint nem volt véletlen, hogy a pár izraeli volt, és kétségeit fejezte ki azokkal a török jelentésekkel kapcsolatban, amelyek szerint egy pincér hallotta, amint a pár az „Erdoğan” nevet mondta, ami arra késztette, hogy hívja a rendőrséget.

A pincér több nyelv bármelyikén hallhatta az „Erdoğan” nevet. Miért hívta a hatóságokat, amikor csak héberül beszélőktől hallotta a nevet?

– tette fel a kérdést Yanarocak.

Yanarocak feltételezte, hogy ez az eset egy korábbi, múlt havi eset folytatása, amelyben Törökország 15 állítólagos Moszad-kémet tartóztatott le. Az arab származású feltételezett ügynökök nem voltak izraeli állampolgárok. Azzal vádolták őket, hogy Törökországban palesztin és szíriai diákokat vettek célba, akik a védelmi iparban kaptak képzést.

Izrael ebben az esetben nem engedett Törökország követeléseinek (a pontos követelések nem ismertek, de Yanarocak biztos benne, hogy hírszerzési kérdésekkel kapcsolatosak). Elmondása szerint Törökország a két izraeli turistát arra használhatja fel, hogy újra érvényt szerezzen ezeknek a követeléseknek.

Lindenstrauss azt mondta, hogy nem érzi úgy, hogy Törökország elég erős helyzetben lenne ahhoz, hogy követeléseket támasszon.

„Végső soron Izrael valóban fölényben van. Alternatívákat teremtett magának a Törökországgal való kapcsolatára. Így ma, a 10 évvel ezelőttihez képest, Izraelnek sokkal kevésbé van szüksége Ankarára, mint korábban”.

Megjegyezte, hogy a turizmus például fontos iparág Törökország számára, hiszen a járvány előtt félmillió izraeli látogatott el az országba. Mivel a török líra árfolyama csökkenőben van, a külföldi valuta még mindig fontosabb, mondta, és ez a letartóztatás „mindenképpen visszatartó erő” lesz a látogatást tervező izraeliek számára.

Yanarocak szerint lehetséges, hogy a török fellépés mögött meghúzódó okok túlsúlyban vannak a turisztikai iparra mért csapással szemben. Megjegyezte, hogy a hírszerzési kérdések mellett belpolitikai elemek is szerepet játszhatnak. A közvélemény támogatása Erdoğan és szövetségesei iránt csökken, mondta, és az Izraellel való súrlódások mindig segítik Erdoğant belpolitikai téren.

Yanarocak és Lindenstrauss is azt mondta, hogy a török nyomtatott média, amely nagyobb befolyással bír, mint az online csatornák figyelmen kívül hagyja az incidenst. Yanarocak szerint ez jó dolog. Ez azt jelenti, hogy a török kormánynak van mozgástere, és szabadon engedheti az izraeli házaspárt, ha úgy dönt, anélkül, hogy félnie kellene a közvélemény heves reakciójának felébresztésétől.

Kémkedéssel vádolja Erdogan Izraelt

A Daily Sabah szerint 15 fős ügynökhálózatot buktatott le a török elnök elhárító szervezete.

Címlapkép: EPA/Vlagyimir Szmirnoff/ Szputnyik/ Kreml