A következő 48 óra „kritikus” lesz a kémkedéssel megvádolt izraeli házaspár számára

A diplomáciai erőfeszítéseket visszafogottan kezelik az eszkaláció elkerülésének reményében, miközben attól tartanak, hogy ha nem sikerül megoldani az ügyet, a házaspár évekre börtönbe kerülhet.

Izraeli tisztviselők úgy vélik, hogy az elkövetkező 48 óra döntő fontosságú lesz annak az izraeli házaspárnak a szabadon bocsátása szempontjából, akiket Törökországban kémkedés gyanújával vettek őrizetbe, miután lefényképezték az elnöki palotát – jelentették vasárnap televíziós beszámolók.

A 12-es és a 13-as csatorna egyaránt idézte a tisztviselőket, akik szerint, hogy ha a történet nem oldódik meg a következő két-három napban, Natali és Mordy Oknin akár évekig török fogságban maradhat.

A török hatóságok csütörtökön vették őrizetbe a Modiinban élő házaspárt, mert lefényképezték Recep Tayyip Erdogan, török elnök isztambuli palotáját. A házaspár és családjuk ragaszkodik ahhoz, hogy nem tudták, hogy ez törvénytelen.

A várakozások ellenére pénteken egy török bíróság 20 nappal meghosszabbította a házaspár előzetes letartóztatását, mivel a helyi hatóságok közölték, hogy kémkedéssel gyanúsítják Okninékat.

Izrael határozottan és hivatalosan visszautasította azt a vádat, hogy a házaspár, akik mindketten az Egged buszvezetői, kémek lennének.

A vasárnapi jelentések szerint a diplomáciai erőfeszítéseket jelenleg visszafogottan kezelik abban a reményben, hogy nem idéznek elő olyan eszkalációt, amelynek megoldása egyre bonyolultabbá válhat. A tisztviselők azt remélik, hogy Törökország csendben kiutasítja a házaspárt, és ezzel véget vet az incidensnek. A kényes diplomáciát tovább bonyolítja, hogy a két kormánynak nincs nagykövete egymás országában az Ankara és Jeruzsálem között régóta fennálló feszültségek miatt.

Némi előrelépés történt, de a tisztviselők nem hajlandóak többet mondani – jelentette a 12-es csatorna. Ugyanakkor arra is készülnek, hogyan lehetne nagyobb diplomáciai nyomást gyakorolni Erdoganra, illetve hogyan lehetne ösztönzőket biztosítani a rendezéshez, ha a vita patthelyzetbe kerülne.

Korábban Naftali Bennett miniszterelnök a vasárnapi kabinetülés megnyitóján azt mondta, hogy azon dolgozik, hogy elérje Okninék szabadon bocsátását.

„Két ártatlan polgár, akik véletlenül kerültek ebbe a komplikált helyzetbe”

– mondta Bennett.

Bár a Miniszterelnöki Hivatal, Isaac Herzog elnök és Jáir Lapid külügyminiszter is azon dolgozik, hogy a helyzetet megoldja, a jelentések szerint a kapcsolatfelvételeket még mindig alacsonyabb szintű tisztviselők végzik. Herzog személyesen nem beszélt Erdogannal az ügyről.

„Még mindig azon dolgozunk, hogy megértsük az incidenst, jelenleg nem kapunk egyértelmű válaszokat”

– mondta egy magas rangú tisztviselő a 12-es csatornának.

Okninék ügyvédje fellebbezni fog az ügyészek azon szándéka ellen, hogy kémkedéssel vádolják őket, valamint az előzetes letartóztatásuk 20 napos meghosszabbítása ellen. Izrael isztambuli konzulja kérte, hogy meglátogathassa a házaspárt a börtönben, és tájékoztatást kapjon a jólétükről.

A konzul kérésére még nem érkezett válasz, így az izraeli tisztviselők pesszimisták – jelentette a 13-as csatorna.

Letartóztattak egy izraeli párt Törökországban, amiért lefotózták Erdogan palotáját

A pár Isztambulban egy turisztikai körúton vett részt, mely során lefotózták az elnöki palotát, nem tudván, hogy ez büntetendő cselekménynek minősül.

Mindazonáltal vannak arra utaló jelek, hogy Törökország nem szándékozik komolyabb összetűzést kiprovokálni. Erdogan nyilvánosan nem kommentálta az ügyet, és nem is követelt semmit Izraeltől. A török média is kevés figyelmet szentelt az ügynek az első letartóztatásokon túl, a héber lapok szerint vasárnap alig tettek említést róla.

A letartóztatások egy nappal azután történtek, hogy a Knesszet elé terjesztették az örmény népirtás elismeréséről szóló törvényjavaslatot előzetes megvitatásra. Hasonló törvényjavaslatokat az elmúlt években több tucatszor nyújtottak be anélkül, hogy törvényerőre emelkedtek volna, így valószínűtlen, hogy a letartóztatásokhoz kapcsolódna.

A házaspárt azután vették őrizetbe, hogy a palotára is néző magas torony kilátóteraszáról, egy Isztambulra panorámás kilátást nyújtó turistalátványosságról készítettek fényképeket.

A 13-as csatorna arról számolt be, hogy más izraeliek is incidens nélkül készítettek fotókat az isztambuli palotáról.

Can Atakli, török újságíró, aki egy véleménycikket írt az esetről, megjegyezte, hogy több ezer emberre várna kémkedési vád, ha a palota fotózása kémkedésnek minősülne.

Atakli azt írta, hogy amikor az év elején a toronyban járt, sokan kérdezgették, hogy melyik épület Erdogan palotája, és ő is készített egy fotót Erdogan otthonáról.

A Törökországban nyaraló izraeli turisták az izraeli médiának elmondták, hogy bár nem észlelnek különösebb ellenségeskedést velük szemben, óvatosak azzal kapcsolatban, hogy mit fényképeznek.

A 13-as csatorna híradójának riporterét azonban őrizetbe vették, miközben élőben közvetített Törökországból Okninékról. A riportert, Ali Mograbit később szabadon engedték.

Mograbi elmondta, hogy a rendőrök egész nap feltűnően követték.

Amikor élő adásba kezdett az utcán, odajöttek hozzá, és felszólították, hogy hagyja abba. Ezután elvitték, és meggyőződtek róla, hogy minden általa készített fényképet töröltek, mielőtt elengedték, és azt mondták neki, hogy ne hagyja el a szállodát – nyilatkozta.

Kémkedéssel vádolja Erdogan Izraelt

A Daily Sabah szerint 15 fős ügynökhálózatot buktatott le a török elnök elhárító szervezete.