Kémkedéssel vádolja Erdogan Izraelt

A Daily Sabah szerint 15 fős ügynökhálózatot buktatott le a török elnök elhárító szervezete.

Néhány nappal azt követően, hogy a török sajtó arról számolt be, hogy 15, izraeli kémet tartóztattak le a helyi hatóságok, az erdogani rendszer legfőbb lapja, a Daily Sabah képeket tett közzé az állítólagos ügynökökről. A cikket az Israel Hayom szemlézte.

A lap idézetet is közzétett az egyik ügynöktől, aki állítólag azt mondta, hogy

„több ezer eurót kaptak aktákért, valamint személyesen találkoztak a svájci Moszad-iroda vezetőjével”.

Az újság arról számolt be, hogy az egyik ügynök egy céget irányított, amely „tanácsadást nyújtott külföldről Isztambulba érkező diákoknak”, ami feltehetően felkeltette a Moszad érdeklődését és arra késztette az izraeli ügynökséget, hogy 2018 decemberében az A.A.Z. nevű ügynökön keresztül megvegye a németországi székhelyű vállalatot.

„Az ügynök célja az volt, hogy megtudja hogyan kerültek palesztin diákok a törökországi egyetemekre, milyen lehetőségeket biztosított nekik a török kormány, illetve az önkormányzatok”

— írja a Daily Sabah. Az állítólagos ügynök ténykedésének első hetét követően állítása szerint több száz eurót kapott a Western Unionon keresztül a Moszad feltételezett tisztviselőjétől.

A török újság cikke szerint ez csak az első megbízatása volt az ügynöknek, aki aztán sok más módon is segítette a Moszad ügyleteit Törökországban. Ezen állítások szerint A.A.Z. beleegyezett társaival együtt, hogy „egy külön aktán dolgozzon a törökországi palesztin nem kormányzati [avagy civil — a szerk.] szervezetekről”, majd Svájcba repüljön, ahol megtanulja a Word-fájlok titkosítását.

A jelentések szerint az állítólagos ügynökök közel 10 ezer dollárt kaptak fejenként a három év szolgálata alatt.

Moszadnak kémkedő ügynököket kapcsoltak le Törökországban

Az „ügynökök” között török ​​és külföldi állampolgárok is vannak és valamennyien arab származásúak.