Lemondott a reform rabbi, miután a koronavírus intézkedéseket a holokauszthoz hasonlította

Egy prominens hollandiai vezető reform rabbi, aki párhuzamot vont az országa koronavírus elleni biztonsági intézkedések és a náci gyakorlatok között, a közfelháborodást követően lemondott.

A 71 éves Tamarah Benima november 9-én kilépett a holland Progresszív Judaizmus Uniójából – írta közleményében az ernyőszervezet tanácsa.

Benima az ország több nagy zsidó szervezetének éles szemrehányását vívta ki a múlt hónapban az észak-hollandiai Leeuwarden városában tartott beszéde miatt.

„A COVID-19 közegészségügyi intézkedések érvényesítésében részt vevők „a legjobb szándékuk szerint cselekszenek”

– mondta Benima.

„De zsidóként az, ami a náci Németországban történt, figyelmeztetés számomra. A hatalmon lévőknek mindannyiuknak a legjobb szándékuk volt. Akkor is, amikor a zsidókat a ‘közegészségügyre’ veszélyesnek nyilvánították. Akkor is, amikor háborút hirdettek az akkori ‘vírus’ ellen. Ne játsszunk tehát a tűzzel, ha a társadalmunkban élő embereket ‘közegészségügyi veszélyként’ állítjuk félre, ahogy Hugo De Jonge egészségügyi miniszter rendszeresen teszi.”

Jack Moline: Ne hasonlíts mindent a holokauszthoz, amit gyűlölsz!

Moline szerint a zsidó szenvedés és az antiszemita sztereotípiák politikai haszonszerzés céljából történő kihasználása általánossá vált a politikában.

De Jonge arra figyelmeztetett, hogy a koronavírus veszélyeinek lekicsinyítése, valamint az, hogy Benima egy jobboldali párt fórumán kritizálta a kormány covid-politikáját, veszélyeztette a közegészségügyet.

Yvonne Walvisch-Stokvis, a holland Progresszív Judaizmus Unió elnöke szintén közleményben bírálta a Benimát.

A Jewish Telegraphic Agency-nek küldött e-mailben Benima ragaszkodott ahhoz, hogy „soha egy szóval sem említette a holland kormány covid-politikáját”, és hogy mindez a benyomás „újságírói félremagyarázásoknak” köszönhető.

„A totalitárius beszéd és gondolkodás ellen szólaltam fel. Felszólaltam az új totalitárius ideológia, a woke ellen, amely zsidókat és nem zsidókat egyaránt veszélyeztet”

– tette hozzá.

Benima a De Telegraaf napilapnak elmondta, hogy sokan írtak neki, hogy kifejezzék támogatásukat és hálájukat a megjegyzéseiért, és elmondta, hogy néhányan hősnek nevezték.

A koronavírus miatti közegészségügyi intézkedések és a nácizmus közötti összehasonlítások az elmúlt hónapokban Európa-szerte és azon kívül is megszaporodtak. A sárga csillagok viselése az oltás-ellenes európai tüntetéseken a zsidó csoportok éles elítélését váltották ki.

Tombol a holokauszt-relativizálás Ausztráliában

Egyre több a holokauszt borzalmait relativizáló cselekedet Ausztráliában.