Tombol a holokauszt-relativizálás Ausztráliában

A melbourne-i járókelők felháborodtak azon a férfin, aki koncentrációs táborbeli rabnak öltözve tiltakozott az oltás ellen Ausztráliában. Később a miniszterelnököt Hitlerhez hasonlította egy képviselő.


A Covid-19 oltás elleni tüntető tűnt fel Melbourne, Ausztrália egyik legnagyobb városának központjában a Times of Israel beszámolója szerint. A férfi a náci koncentrációs táborok rabjaira emlékeztető ruhát viselt és egy táblát hordozott, melyre az volt írva: „A történelem ismétlődik”. A csíkos-ruhás férfi mindeközben oltásellenes rigmusokat skandált.

„Kezdetben két zsidó nő panaszkodott a férfi ellen” — nyilatkozta Dvir Abramovics, a Rágalmazásellenes Bizottság jogvédő csoportjának elnöke. Abramovics elmondta, hogy

az egyik nő dühös volt, hiszen a családjában vannak holokauszt-túlélők, akikre tekintve ez a magaviselet mélyen sértő.

A két nőhöz egyre többen csatlakoztak, majd végül egy ember meg is támadta a férfit Abramovics szerint.

A szemtanúk szerint a Victoria Police — avagy a helyi hatóság — figyelte az összecsapás kialakulását, azonban nem lépett közbe. A rendőrök csak azt követően avatkoztak be, miután a nő fizikailag megtámadta az oltásellenes tüntetőt.

„A két zsidó nő később bevonult a rendőrségre is, hogy számon kérjék a hatóságoktól, miért a támadó, miért nem a holokauszt-relativizáló tüntető került őrizetbe” — áll Abramovics közleményében. Az eset során végül letartóztatásra nem került sor. A Victoria Police a Daily Mail Australia-nak azt mondta, hogy nem kívánják kommentálni az ügyet.
Az ausztráliai Victoria állam nemrég kilépett a világ leghosszabb ideje tartó Covid-19 karanténjából.

Az állam parlamentje a múlt héten olyan jogszabályt fogadott el, amely Daniel Andrews miniszterelnök kormányát új járványügyi jogkörrel ruházza fel, beleértve a szigorú egészségügyi rendeletek kiadását is.

A kormány olyan oltási kötelezettségeket is bevezetett, melyek pl. megkövetelik a dolgozók beoltását. Az új jogszabály következtében szombaton több ezren tüntettek Melbourne-ben.

Abramovics cáfolta, hogy az oltásellenes tüntetők holokauszt-relativizálók lennének amiatt az egyetlen, korábban említett egyén miatt. „Nem, Victoria nem válik a náci Németországgá, és azoknak, akik ellenzik az oltási kötelezettséget és a pandémiás törvényeket csak annyit tudok üzenni, hogy hagyják abba az övön aluli stratégiák alkalmazását” — fogalmazott. „Nincs egyenlőség a közegészségügyi intézkedések, törvények és a holokauszt között. A holokauszt során hatmillió zsidót mészároltak le és égettek el — itt nem.

Ausztráliában soha semmi nem közelítette meg azokat a leírhatatlan atrocitásokat, amelyeket a nácik követtek el, így azt sugallni, hogy úton vagyunk Auschwitz felé, az teljesen irreális, a valóságtól elszakadt”

— tette hozzá Abramovics.

Később Victoria állam törvényhozója, a liberális Bernie Finn egy olyan képet tett közzé, amely Andrews kormányfőt Hitlerként ábrázolja. A képet később levették. Abramovics a kép megosztását követően ismét felszólalt a holokauszt-relativizálás ellen. „Bernie Finnek alaposan meg kellene néznie magát és egy kis lélekkutatást kellene végeznie. Nem nekem kéne mondanom, de

Daniel Andrew miniszterelnököt szörnyű, illetlen és visszataszító Hitlerhez hasonlítani”

— írta Abramovics. „A csúnya és bántó kép közzétételével Finn úr bizonyságot tesz arról, hogy dunsztja sincs mi történt a náci Németországban. Ideje lenne bocsánatot kérni és abbahagyni ezt az eldurvult vitát”.

Antony Blinken és Heiko Maas új „emlékezetkultúrát” ígért a holokauszt emlékműnél

Maas és Blinken figyelmeztetett az antiszemitizmus és a rasszizmus utóbbi években mind az Egyesült Államokban, mind Németországban tapasztalható újjáéledésére.

Címlapkép: Néptelen a Southern Cross vasútállomás Melbourne-ben 2021. október 4-én. Melbourne-t hatodik alkalommal, augusztus 5-én vonták karantén alá a koronavírus fertőzőbb, delta variánsa miatt. Az itt élők eddig összesen 246 napot töltöttek már vesztegzár alatt, így Melbourne lett a koronavírus-járvány miatt leghosszabb időre zárlat alá vont város a világon. Az eddigi csúcstartó Buenos Aires volt, 234 nappal.
(Forrás: MTI/EPA/AAP/Daniel Pockett)