Antony Blinken és Heiko Maas új „emlékezetkultúrát” ígért a holokauszt emlékműnél

A német külügyminiszter szerint az emlékezés kultúrájának új korszaka köszönt be, azzal, hogy egyre kevesebb élő szemtanúja marad a holokausztnak. Heiko Maas úgy véli, hogy az áldozatoknak tartoznak azzal, hogy felkészülnek erre a „fordulópontra” – írja a DW.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter és német kollégája, Heiko Maas csütörtökön közös látogatást tettek a meggyilkolt európai zsidók emlékművénél, és ígéretet tettek, hogy szorosabb együttműködést alakítanak ki a holokausztra való emlékezés terén.

A mi erőnk abban rejlik, hogy vállaljuk a történelmi felelősség terhét […] és hogy közösen keressük a legjobb utat […] Tekintettel arra, hogy az utolsó szemtanúk hamarosan már nem tudják továbbadni a megélt tapasztalatukat, az emlékezés új formáit kell megtalálni” – hangsúlyozta Maas. „Ezzel tartozunk a megölteknek és a túlélőknek” – tette hozzá.

Blinken mostohaapja, Samuel Pisar maga is holokauszttúlélő volt. A lengyelországi Bialystokból származó Pisar túlélte a náci haláltáborokat, Treblinkát, Majdaneket, Auschwitzot és Dachaut is.

Amikor 1945-ben amerikai katonák felszabadították a tábort, ő volt az egyetlen túlélő a családjából” – mondta Blinken.

Idén januárban, a holokauszt emléknap alkalmából Angela Merkel német kancellár úgy nyilatkozott, hogy „mélységesen szégyelli” a nácik által elkövetett atrocitásokat. Hozzátette, hogy Németország „örökös felelőssége”, hogy emlékezzen a holokauszt áldozataira.

Határozottan szembe kell szállnunk az antiszemitizmus nyílt és burkolt formáival, a holokauszt tagadással, valamint annak relativizálásával” – mondta Merkel.

Maas és Blinken figyelmeztetett az antiszemitizmus és a rasszizmus utóbbi években mind az Egyesült Államokban, mind Németországban tapasztalható újjáéledésére.

Gondoljunk csak a koronavírusos tüntetések sárga csillagaira, az antiszemita összeesküvés-elméletek áradatára az interneten, valamint a zsinagógák és zsidók elleni támadásokra” – mondta a német külügyminiszter.

Borítókép: EPA/CLEMENS BILAN

Torzíthatnak a német statisztikák az antiszemita támadások elkövetői kapcsán

A német szövetségi bűnüldözési hivatal szerint a zsidóellenes támadások 90%-át szélsőjobboldaliak követik el. Aki beszélt zsidókkal tudja, hogy ez nem igaz.