Torzíthatnak a német statisztikák az antiszemita támadások elkövetői kapcsán

A német szövetségi bűnüldözési hivatal szerint a zsidóellenes támadások 90%-át szélsőjobboldaliak követik el. Aki beszélt zsidókkal tudja, hogy ez nem igaz. Itt az ideje az adatrögzítés reformjának, hogy a muszlim antiszemitizmust ne lehessen tovább relativizálni – írja Frederik Schindler a Welt hasábjain.

A szerző feleleveníti, hogy a témával kapcsolatos cikkek ismétlik: a támadások 90%-a a szélsőjobboldaliak által kerül elkövetésre. Ez a német rendőrség statisztikáira vezethető vissza.

A statisztikákat évek óta kritizálják, mivel sokak szerint félrevezetők. Nem véletlenül: a szerző szerint ha nem találnak ellentétes jelet, akkor az eseteket automatikusan szélsőjobboldali atrocitásként könyvelik el.

Észak-Rajna-Vesztfália és Baden-Württemberg belügyminiszterei végre megértették ezt a gondot, és igyekeznek újradefiniálni a statisztikagyűjtést. Ha nem találnak motivációt, a jövőben „nem ismertként” fogják elkönyvelni a támadás hátterét.

Ennek a célja a szerző szerint nem a szélsőjobboldali veszély bagatellizálása. A cél, hogy megbízhatók legyenek az adatok.

Ugyanis az adatokat sokszor azért idézik, hogy elbagatellizálják a muszlim és migráns antiszemitizmust – írja a szerző. Aki beszélt német zsidókkal, tudja, hogy az elkövetők a szélsőjobboldal mellett sokszor muszlimok vagy migránsok. Erre nem csak anekdoták szolgálnak bizonyítékul.

2017-ben független csoportot bízott meg a Bundestag az antiszemitizmus vizsgálatára. A megkérdezett zsidók szerint az inzultusok 62%-a és a fizikai támadások 81%-a muszlimoktól érkezett. A minta meglehetősen kicsi volt, de a tendencia látható. Ennek tükrében a rendőrségi adatok nem megbízhatók.

Ha egy Hezbollah-hívő náci karlendítést mutatna be a berlini Al-Kudsz napon, akkor a rendőrség szélsőjobboldaliként rögzítené ezt.

A 2020-as adatsorban az összes zsidóellenes bűncselekmény 94%-át ilyenként jegyezték fel – zárja cikkét a szerző.

JTA: Németország eltitkolja a muszlimok által elkövetett antiszemita támadásokat

Hosszas riportban foglalkozott a kérdéssel a Jewish Telegraphic Agency, írásukban a Neokohnt is idézik.