Etiópia miatt robbanhat ki a kormányválság Izraelben

Vita alakult ki a megmaradt etiópiai zsidókról Izraelben. Pnina Tamano-Shata alijázásért felelős és integrációs miniszter ragaszkodik ahhoz, hogy a zsidó állam mentőakciót indítson az összeomló Etiópiába annak ellenére, hogy az NSI dokumentuma ennek az ellenkezőjét követeli.

Válság készülődik Pnina Tamano-Shata (Kék-Fehér Párt) alijázásért felelős és integrációs miniszter miatt az etiópiai zsidók Izraelbe történő áthozatalának folyamatos késlekedése okán – jelentette a Hadsereg Rádió hétfő reggel a The Jerusalem Post beszámolója szerint.

Ennek oka, hogy Tamano-Shata nem hajlandó kompromisszumot kötni a kérdésben, és azt állítja, hogy nem marad a kormányban, ha nem történik intézkedés.

A jelentés szerint egy, a Nemzetbiztonsági Tanács által összeállított titkos dokumentum azt állította, hogy nem világos, hogy a 8000 megmaradt etiópiai zsidó valóban zsidó-e, és milyen mértékben vannak ténylegesen veszélyben. A dokumentum hozzátette, hogy megfelelő vizsgálat nélkül Izraelbe hozni őket demográfiai katasztrófát okozhat hosszútávon, és hogy egy mentőakció feszültséget okozhat az etióp hatóságokkal.

A Haaretz vasárnap hozta nyilvánosságra, hogy Izrael már több tucatnyi etiópiai embert szállított ki légi úton a háború sújtotta országból, akikről később kiderült, hogy valójában nem is zsidók.

Tamano-Shata és Ayelet Shaked (Jamina Párt) belügyminiszter hétfőn találkozik, hogy megvitassák a kérdést, a kormány pedig hétfő este külön megbeszélést tart a témáról az összes érintett szervvel.

Tényleg a szemünk láttára hullik szét darabokra Etiópia?

A kormány tagadta, hogy a lázadók bármilyen jelentős előrenyomulást vagy a fővárost fenyegető veszélyt jelentenének. A város azonban szükségállapotot hirdetett.

A külügyminisztérium csütörtökön utazási figyelmeztetést adott ki Etiópiára, mivel jelentések szerint a lázadó erők el akarják foglalni a fővárost, szombaton pedig megkezdték az izraeli diplomaták családjainak evakuálását az országból.

Vasárnap Ori Frednik, az Etiópiai Zsidók vezetője felszólította a kormányt, hogy indítson akciót a megmaradt zsidók Izraelbe szállítására, tekintettel az országban tapasztalható növekvő erőszakra.

„Aggasztó jelentéseket kapunk az addisz-abebai és gondari zsidó közösségek fiaitól és lányaitól. Villámgyors mentőakcióra van szükség, mielőtt katasztrófa történik.

Bennett miniszterelnök történelmet írhat és követheti [Menachem] Begin és [Yitzhak] Shamir útját egy hatékony alija-művelettel, vagy emlékezhetnek majd rá úgy, mint arra, aki nem hallgatott a figyelmeztetésekre és nem akadályozta meg, hogy végleg kiírtsák az etiópiai zsidóságot”

figyelmeztetett.

„A belügyminisztérium szerint mintegy 8000 zsidó él Etiópiában, és ők az izraeli közösség szívéhez és lelkéhez tartoznak” – tette hozzá Frednik hétfőn a Hadsereg Rádiónak adott interjújában. „Vannak családtagjaink, akik ott várakoznak. Azért alapítottuk ezt az országot, hogy befogadjuk a bajba jutott zsidókat, de amint a fekete zsidókról van szó, hirtelen mindenkinek vannak problémái. Hirtelen szívességgé válik az alija, nem pedig joggá” – mondta.

A közelmúltban Etiópiában történt eszkaláció a tigrayi erők és az etióp hadsereg közötti, már egy éve tartó konfliktus része.

Az ENSZ és egy etióp emberi jogi csoport közös vizsgálata arra a következtetésre jutott, hogy mindkét fél megkínzott és megölt civileket, csoportos nemi erőszakot hajtott végre, és kizárólag etnikai hovatartozásuk alapján tartóztatott le embereket.

A két fél közötti háború több mint egy évvel ezelőtt kezdődött, amikor a nemzeti hadsereg tigrayi katonái átvették az ellenőrzést a katonai bázisok felett Tigray tartomány-szerte.

Több tucatnyi etiópot vádolnak azzal, hogy csalással jutottak Izraelbe

A Bevándorlási Hatóság állítólag 61, a háború sújtotta térségből kimentett emberről állapította meg, hogy hazudhattak a zsidó gyökereikről, miközben a biztonsági szerv azt állítja, hogy nem volt sürgős szükség a mentésre.

Címlapkép: Etiópiai zsidó férfiak. (Forrás: Ringmar.net)