Több tucatnyi etiópot vádolnak azzal, hogy csalással jutottak Izraelbe

Vasárnapi jelentések szerint több tucatnyi ember, akiket egy titkos akció keretében csempésztek Etiópiából Izraelbe a közelmúltban, hamisan adhatták meg zsidó származásukat, és eltúlozták a rájuk leselkedő veszélyt. A Bevándorlási és Népesedési Hatóság vizsgálata „komoly kétségeket” vetett fel az elmúlt hónapokban Izraelbe hurcolt 61 etiópiai állampolgárból álló csoport túlnyomó többségével kapcsolatban, akik egy több mint 20 évvel ezelőtt Etiópiából bevándorolt férfi összeesküvésének részesei lehettek.

Az erőfeszítésben részt vevő közösség tagjai tagadták a vádakat a 12-es csatorna híradása szerint, amely a Nemzetbiztonsági Tanács azon értékelését is közzétette, amely szerint nem is volt sürgős a légi szállításra irányuló erőfeszítés.

Az elmúlt hetekben egyre nagyobb nyomás nehezedett Izraelre, hogy az etiópiai zsidó közösség több ezer tagját Izraelbe hozza, mivel a tigréi lázadók felkelése egyre erősödött és közeledett a fővároshoz, Addisz-Abebához. „Továbbra is cselekednünk kell úgy, hogy gyorsan áthozzuk őket Izraelbe” – mondta Jichák Herzog elnök a múlt héten.

A harcok egy évvel ezelőtti kitörése óta több mint 2 000 etiópiai zsidót hoztak Izraelbe állami akciók keretében, köztük azt a 61 fős csoportot, akiknek miniszteri jóváhagyásra volt szükségük a bevándorlásukhoz, mert nem tartoznak a zsidó közösséghez, de zsidó gyökereket vallottak.

Bár az Izraelbe való átszállításuk terve még Benjamin Netanjahu, korábbi miniszterelnök idején született meg, az utódja, Naftali Bennett kabinetje írta alá – jelentette a Times of Israel.

Miután Izraelbe hozták őket, a 61-et a Beit Alfa kibucban lévő abszorpciós központban telepítették le. Miután azonban néhányan közülük rövid időre képeket tettek fel az internetre, gyanú merült fel a hátterükkel és az izraeli hatóságoknak szolgáltatott információkkal kapcsolatban, ami arra késztette a bevándorlási tisztviselőket, hogy alaposabb vizsgálatot rendeljenek el.

„Komoly kétségek merültek fel a kérelmezők zsidó etnikumhoz való tartozását illetően, az eskü alatt tett nyilatkozataik ellenére” – olvasható a bevándorlási és népességügyi hatóság jelentésében a Haaretz szerint.

„A legtöbb kérelmező nem harci területről érkezett, ahogyan azt állították, és nem voltak életveszélyben” – tette hozzá a jelentés, megjegyezve, hogy rendes körülmények között nem tudtak volna Izraelbe bevándorolni.

A hatóságok csak négy ember zsidó származását tudták igazolni a csoportból – mondta a lapnak egy forrás.

A vizsgálat megállapította, hogy a mentéshez összeállított névsor egy olyan férfitól származik, aki 1996-ban Etiópiából vándorolt be Izraelbe. A médiajelentések szerint az átvitt csoportban két, magát a fiainak valló ember, a keresztény vallású volt felesége, annak férje és gyermekeik, valamint több olyan ember is szerepel, akikkel korábban együtt dolgozott.

„Az az érzésünk, hogy ez egy összeesküvés volt, hogy kihasználják a rendszert” – zárul a vizsgálat. Források azonban azt mondták a Haaretznek, hogy a csoportot nem küldik vissza Etiópiába, függetlenül attól, hogy mi lesz a végső következtetés.

A feltételezések szerint az etióp közösség 7 000-12 000 tagja vár még arra, hogy Izraelbe jöhessen, sokan közülük a Tigré régióban élnek, a konfliktus központjában. Mások, akik évekkel ezelőtt hagyták el falvaikat, Gondar város és Addisz-Abeba zsidó közösségi központjainak közelében keresik a kenyerüket. Sokan évtizedek óta várnak a bevándorlásra.

A Nemzetbiztonsági Tanács november 7-én kelt, a 12-es csatorna által közzétett dokumentuma azonban azt állította, hogy mintegy 10 000 ember, aki státuszának tisztázására vár, hogy bevándorolhasson Izraelbe, nincs közvetlen veszélyben, és valós „fenyegetés” az, hogy nem zsidók gazdasági menekültként csúsznak be Izraelbe.

A feljegyzés azt is állította, hogy a csoportok megmentéséről való beszéd is veszélybe sodorhatja őket, és azt sugallta, hogy politikai nyomást gyakorolnak a légi szállításra.

„Nem biztos, hogy jelenleg vagy általában véve szükség van a tisztázásra várók légi szállítására. Több ezer tisztázásra váró ember Izraelbe szállítása példátlan demográfiai hiba lenne, szükségtelen és veszélyes” – olvasható a dokumentumban.

Pnina Tamano-Shata, bevándorlási és abszorpciós miniszter, aki maga is etióp származású azt mondta, hogy a dokumentum „méltó arra, hogy az izraeli történelem szemétdombjára dobják”.

„Ez nem egy biztonsági értékelés, hanem csupán egy politikai állásfoglalás politikai szereplők részéről, akik megpróbálják befagyasztani a megmaradt etiópiai zsidók megmentését” – idézte őt a 12-es csatorna.

Azzal is vádolta az Nemzetbiztonsági Tanácsot, hogy kilépett a saját hatásköréből.

Míg a Béta Izrael közösséghez tartozó etiópiai zsidó bevándorlókat teljes mértékben zsidónak ismerik el, a kisebb Falas Mura közösséghez tartozó etiópiai bevándorlóknak a bevándorlás után ortodox áttérésen kell átesniük. A Falas Mura olyan etiópiai zsidók, akiknek ősei nemzedékekkel ezelőtt, gyakran kényszer hatására tértek át a kereszténységre. A miniszterelnöki hivatal szerint 1997 óta mintegy 30 ezren vándoroltak közülük Izraelbe.

Mivel a belügyminisztérium a Falas Murát nem tekinti zsidónak, a visszatérési törvény alapján nem tudnak bevándorolni, ezért a kormánytól külön engedélyt kell kérniük ahhoz, hogy Izraelbe költözhessenek.

Mindenki jöhet – tessék befáradni!

Az Európai Unió és a német rendszerpártok továbbra is ragaszkodnak a nyitott határokhoz, és megint kísért az újraelosztás ötlete.