Lavrov és az iráni külügyminiszter szerint az atomalkut az eredeti formájában kell helyreállítani

Az iráni nukleáris programot szabályozó, 2015-ös hathatalmi megállapodás eredeti formájában történő helyreállítását szorgalmazta Szergej Lavrov orosz és Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter szombaton folytatott telefonbeszélgetése során – közölte a moszkvai külügyi tárca.

A tájékoztatás szerint a felek különös figyelmet szenteltek a közös átfogó cselekvési tervnek (JCPOA), illetve az úgynevezett atomalku felélesztését célzó bécsi tárgyalásoknak, amelyek előreláthatóan november 29-én folytatódnak.

Lavrov és Amirabdollahián mindemellett „az atomalku eredeti, kiegyensúlyozott formájában történő helyreállítását szorgalmazta, amelyet az ENSZ Biztonsági Tanácsa is jóváhagyott”.

„Megerősítették, hogy ez az egyetlen helyénvaló útja annak, hogy biztosítsák az átfogó egyezmény feleinek jogait és érdekeit”

– áll a minisztérium közleményében.

A két tárcavezető egyben megvitatta a bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója, Rafael Grossi esedékes teheráni látogatását, valamint az afganisztáni helyzetet a radikális iszlamista tálibok hatalomátvételét követően, de szót ejtettek a dél-kaukázusi térség válsággócairól is.

Iráni külügyi szóvivő: „A háború Izraellel már elkezdődött”

„Izrael olyan támadásokat hajtott végre, amelyek célja a békés célú atomprogramunk megsemmisítése volt. Meggyilkolt nukleáris tudósokat és kárt okozott az iráni népnek” – mondta Saeed Khatibzadeh.

Hoszein Amirabdollahián otthonából látja el jelenleg hivatali teendőit, mert pozitív lett a koronavírustesztje és november elsején elkülönítették.

Irán és a világ vezető hatalmai – az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kína, Franciaország, Németország és Oroszország – 2015-ben, több mint tíz évig tartó tárgyalásokat követően állapodtak meg az iszlám köztársaság atomprogramjáról. Az egyezmény értelmében Teherán korlátozta nukleáris tevékenységét, cserében pedig a nemzetközi közösség feloldotta az Iránt sújtó szankciók nagy részét. Donald Trump volt amerikai elnök viszont 2018-ban egyoldalúan kiléptette az Egyesült Államokat az atomalkuból, majd visszaállította a korábbi szankciókat is, ezért Irán a megengedettnél több urániumot kezdett előállítani.

Az atomalku újjáélesztéséről szóló egyeztetések áprilisban kezdődtek Bécsben, de megrekedtek, mióta Ebrahim Raiszi vette át az elnöki tisztséget Iránban.

Iráni külügyminiszter szerint újrakezdődhetnek az atomalkuról szóló tárgyalások

A bécsi egyeztetések júniusban szakadtak meg Ebrahim Raiszi elnökké választását követően. Teherán azóta többször jelezte: szeretné folytatni a tárgyalásokat