Tálibok: „Csak adjátok oda a pénzünket, a kioktatást pedig inkább hagyjuk”

Az Afganisztánt jelenleg irányító tálib teokraták azt akarják, hogy a nyugati országok több mint 9 milliárd dollárnyi vagyont szabadítsanak fel, hogy ezzel elkerüljék a humanitárius katasztrófát. Azt ugyanakkor nem várják ők sem, hogy az Egyesült Államok feloldja az összeghez való hozzáférést, viszont azt igen, hogy az EU legalább a náluk lévő vagyontárgyakhoz adjon hozzáférést – írja Ed Morrisey.

A tálibok szerint állítólag ez a pénz megakadályozná, hogy a kétségbeesett emberek migrációs hulláma Afganisztánból Európába és Nyugatra induljon.

„Az emberek kétségbeesettek lesznek” – mondta az afgán központi bank egyik igazgatósági tagja a Reutersnek -, és „Európába fognak menni”.

Úgy tűnik, mintha a tálibok „nem vették volna észre”, hogy a kétségbeesett afgánok tömegesen próbálják elhagyni Afganisztánt, amióta átvették a hatalmat Kabulban.

Ez nagyrészt a tálibok saját „humanitárius” felfogásának is köszönhető. Találóan demonstrálták, hogy mennyire nem törődnek az ilyen finomságokkal, amikor lefejeztek egy sportolónőt, aki korábban a nemzeti röplabdacsapatukban versenyzett, majd a lefejezéséről készült képeket közzétették a közösségi médiában.

Vagy meglehet kérdezni az afganisztáni női bírókat is arról, hogy a tálibok mennyire törődnek a humanitáriussággal … feltéve, ha addigra nem találják meg őket a tálibok, akik mindenkit meg akarnak gyilkolni, mert ítélkeztek a férfiak felett.

A tálibok több milliárd dollár jóvátételt követelnek Nagy-Britanniától

A tálibok biztosak abban, hogy az Egyesült Királyság beadja a derekát.

Mégis, úgy tűnik, a humanitárius érv győzedelmeskedik a nemzetközi közösségben, élén a Biden-adminisztrációval:

„Az Egyesült Államok közel 144 millió dolláros segélyt nyújt az Afganisztánban jelenleg is tartó humanitárius válság által érintetteknek”

– jelentette be csütörtökön a Fehér Ház.

„A további pénzeszközökkel az országnak és az ottani afgán menekülteknek nyújtott amerikai segélyek teljes összege idén közel 474 millió dollárra emelkedik, ami a legnagyobb összegű támogatás bármely nemzet részéről”

– mondta Emily Horne, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője közleményében.

„Csakhogy egyértelmű legyen: ez a humanitárius segély az afgán népé és nem a táliboké, utóbbiakat továbbra is felelősségre fogunk vonni a vállalt kötelezettségeikért”

– mondta Antony Blinken külügyminiszter csütörtöki nyilatkozatában.

Peking pénzzel veszi meg a tálibok barátságát?

Ha a pénzzel való ráhatás nem válik be, akkor felmerül a kérdés, hogy az afganisztáni káosz nem fog-e elvezetni a kínai erők beavatkozásához.