A tálibok több milliárd dollár jóvátételt követelnek Nagy-Britanniától

A tálib kormány ragaszkodik ahhoz, hogy az Egyesült Királyság és más nemzetek dollármilliárdokat fizessenek jóvátételként a 20 éves afganisztáni háborúért – írja a The Mirror.

A tálibok biztosak abban, hogy az Egyesült Királyság beadja a derekát.

Noor Mohammad Mutawakel, az Információs és Kulturális Minisztérium megbízott munkatársa elmondta:

„Nagy-Britannia kész háborús jóvátételt fizetni nekünk, és ezt üdvözöljük. A háborúban részt vevő többi országnak is fel kell készülnie a fizetésre”.

Egy Whitehall-forrás azt mondta:

„Még nem tudjuk, hogy mennyit fognak kérni, de milliárdos nagyságrendű lehet az összeg minden érintett számára. Hogy mi fizetünk-e vagy sem, az már más kérdés”.

https://neokohn.hu/2021/09/24/afganisztan-elveszett-aranya-amelyre-most-a-talibok-vadasznak/

Afganisztán gazdasága a szakadék szélén áll. A GDP idén 10%-kal, 2022-23-ban pedig minden bizonnyal 5%-kal fog csökkenni.

Richard Kemp ezredes, az afganisztáni brit csapatok volt parancsnoka azt nyilatkozta az esetről, hogy

„Felháborító, hogy az országot elfoglaló terrorista csoport jóvátételt követel azoktól az országoktól, amelyek Afganisztánban harcoltak a törvényes kormány támogatásáért”

– mondta Kemp.

„A brit kormánynak még csak nem is szabadna fontolóra vennie, hogy egy pennyt is fizessen ezeknek a vérszomjas gyilkosoknak. Ez lesz az első a sok követelés közül egy olyan rezsim részéről, amely képes gyilkolni, kínozni és leigázni a lakosságot – és az országot a pusztulásba kergetni”

– folytatta Kemp.

A brit SAS elitkommandósai önként maradnának bosszút állni a kabuli támadásért

Sajtóértesülések szerint a SAS harcosai az Afganisztán és Pakisztán között húzódó határ környékén fogják felállítani bázisukat, amit az amerikai hadsereg Delta Force és Navy Seals egységeinek tagjai is használhatnak majd.