Izrael felveszi a kesztyűt az iráni drónok ellen

Izrael csapásokat hajt végre Szíriában, hogy megpróbálja meghiúsítani Irán beágyazódását és a fejlett fegyverek csempészését a Hezbollah számára.

Irán megkezdte fejlett légvédelmi rakétaütegek telepítését a Szíriával és Libanonnal határos térségbe — számol be róla a The Jerusalem Post. Szíriában az izraeli repülőgépek rendszeresen hajtanak végre légicsapásokat.

Külföldi jelentések szerint Izrael több száz csapást hajtott végre Szíriában, hogy megpróbálja meghiúsítani Irán beékelődését és a fejlett fegyverek csempészését a Hezbollahnak. A legtöbb fegyvert Irán Szíriában és Libanonban, valamint például Irakban adja át.

Az elmúlt évben, miközben az izraeli csapások fokozódtak Szíriában, a szíriai légvédelmi ütegek válaszideje felgyorsult.

Ez vezetett ahhoz, hogy az IAF megváltoztatta műveleti fellépését, többek között a műveletek során nagyobb alakzatokat felállításával, illetve egyszerre több célpontra irányuló csapásméréssel, a repülőgépek ugyanarra a célpontra való visszatérése helyett.

2018-ban egy F-16-os lezuhant az ország északi részében, miután egy izraeli művelet során a szíriai erők által kilőtt S-200-as rakéta eltalálta azt. Az elmúlt években szíriai rakéták is landoltak Izraelben, többek között idén is, amikor az egyik rakéta repeszdarabjai Tel-Aviv északi részén csapódtak be, és amikor egy másik, tévesen indított elfogó rakéta a Negev-sivatagban lévő dimonai nukleáris létesítmény közelében landolt.

Jordánia, Izrael keleti bástyája Iránnal szemben

Jordánia ugyanakkor könnyen a terrorizmus melegágyává válhat, amely felett Irán szívesen átvenné az irányítást.

Irán az izraeli hadsereg számára kiemelt prioritást élvez. A vezérkari főnök és az izraeli hadsereg főparancsnoka, dr. Aviv Kohavi altábornagy további védelmi költségvetést különített el a háborús készenlétre és a hadgyakorlatokra. Az IAF is újraindította az intenzív kiképzést olyan forgatókönyvekre készülve, amelyekben Irán nukleáris létesítményeit veszik célba.

Az izraeli repülőgépek kihívására Irán megváltoztatta légvédelmi rakétaütegeinek telepítését, és elválasztotta radarjait a rakétaindítóktól.

Egy ilyen lépés arra készteti az izraeli repülőgépeket, hogy részt vegyenek az ország nukleáris programja elleni esetleges hadműveletben.

Az izraeli légierő tisztában van azzal, hogy az Iszlám Köztársaság védelmi ipara robusztus. Bár légierővel talán nem rendelkezik, drónképességei aggasztóak, és komoly fenyegetést jelentenek Izraelre, valamint más regionális országokra. Ezt az állítást a 2019-es Aramco-támadás és a közelmúltbeli halálos áldozatokat követelő Mercer Street-i támadás is bizonyítja.

Védelmi tisztviselők egyre több iráni drónt azonosítottak a Hezbollah, a Hamász és más terrorista csoportok kezében.

A Hamász, a palesztin Iszlám Dzsihád és a Hezbollah mind fegyveres drónokat használt támadások végrehajtására.

Az elmúlt években a drónok többször is megsértették az izraeli légteret, ami arra késztette az IDF-et, hogy repülőgépeket indítson vagy rakétákat lőjön ki. A Hamász a legutóbbi, májusi háború során iráni drónokat használt. Több ilyen drón is megpróbálta áttörni az izraeli légteret az ország északi részén.

A Mercer Street-i támadást követően Benny Ganz, védelmi miniszter arra figyelmeztetett, hogy Teherán több támadásban is használta drónjait, és „pontosan ezért kell most fellépnünk Irán ellen. Irán nemcsak nukleáris képességek megszerzésére törekszik, hanem veszélyes fegyverkezési versenyt indít el, és több száz UAV-val felfegyverzett terrorista milícián keresztül instabilitást okoz a Közel-Keleten, Iránban, Jemenben, Irakban és más országokban”.

Figyelmeztetve, hogy

az Irán által jelentett fenyegetés „nem jövőbeli, hanem kézzelfogható és azonnali”,

Ganz megfogadta, hogy Izrael azon fog dolgozni, hogy megszüntessen minden, az izraeli állampolgárokat és érdekeket fenyegető veszélyt.

Liberman: Az Iránnal való konfrontáció csak idő kérdése

Az izraeli pénzügyminiszter szerint semmilyen diplomáciai megállapodás nem fogja megállítani az iráni atomprogramot.