Jordánia, Izrael keleti bástyája Iránnal szemben

Jordánia stratégiai előnyt biztosít Izraelnek az Irán regionális megerősödése elleni harcban ezért a Hásimita királyságnak nyújtott izraeli segítség létfontosságú – írja Amos Gilad a Yneten.

Az utóbbi időben némi vitát váltott ki Izrael azon döntése, hogy a szomszédos Jordánia vízellátását megduplázza. A vita oka pedig, ami elég meggyőző érv volt, hogy Jordánia túl közel került Iránhoz, Izrael esküdt ellenségéhez, így nem okos dolog vízzel ellátni. Jordánia a világ egyik leginkább vízszűkében lévő országa, így vajon helyes megközelítés lenne-e, ha Izrael megtagadná, hogy segítő kezet nyújtson szomszédjának?

A két ország közötti történelmi békemegállapodás égisze alatt a Hásimita Királyság stratégiai előnyt biztosít Izraelnek az iraki határon.

Ha az Izrael és Jordánia közötti hosszú határ biztosítása egyedül a zsidó állam felelőssége alá tartozna, az hatalmas mennyiségű erőforrást és élőerőt igényelne, ami milliárdokba kerülne. Ehelyett Izrael a Jordániával való nyugodt határok kényelmes valóságát élvezi, terrortámadások vagy ellenséges katonai manőverek nélkül.

Irán eközben arra törekszik, hogy az izraeli frontot Libanontól Szíriáig és Szíriától Jordániáig kiterjessze. Gondoljunk csak bele mi történne, ha Irán milíciákat telepítene Jeruzsálemtől pár tíz kilométerre. Helyette Jordánia és annak biztonsági és hírszerző erői lehetővé teszik Izrael számára, hogy egy kényelmes stratégiai előnyt élvezzen, amellyel rengeteg erőforrást és életet takarít meg.

A két ország közötti biztonsági együttműködés jelentős az izraeli lakosság és közösségeinek biztonsága szempontjából, és ez önmagában elég ahhoz, hogy ösztönözze a Jordániának nyújtott segélyeket.

Vége a „hideg békének” Izrael és Jordánia között?

Ammán a nagykövetük visszahívásával, a békeszerződés felbontásával és a nemzetközi közösségen belüli negatív kampánnyal fenyegeti Izraelt. 

Jordánia ugyanakkor könnyen a terrorizmus melegágyává válhat – amely felett Irán szívesen átvenné az irányítást –, ha az ottani kormány összeomlana. Ennek következtében az ország veszélyt jelentene a Közel-Kelet stabilitására, és ártana Izraelnek abban, hogy megbirkózzon fő ellenfelével – az Iráni Iszlám Köztársasággal.

Nem kell elhinnünk minden álhírt az iráni atomprogramról. A teljesen egyértelmű adatok szerint Irán az atomfegyver kifejlesztése felé tart, és a megoldás erre az IDF-nél van.

De az erő önmagában nem lesz elég, ezért a Jordániának nyújtott segítség, amely magában foglalja a vizet, a gázt, a gazdasági segítséget és mindent, amit csak lehetséges, cserébe stratégiai előnyt biztosít Izraelnek Iránnal szemben.

Az Izrael és Jordánia közötti szorosabb kapcsolatok jót tesznek Jordánia stabilitásának, és Izraelnek ezt kell prioritásként kezelnie. Szerencsére a jelenlegi kormány ezt jól érti, és ez az alapja számos jó politikájának.

Borítókép: Israel Defense Forces/Flickr

A jordániai király szerint megoldódott a válság

A király első ízben szólalt meg a hét végén kirobbant belpolitikai válság ügyében, amelynek során az uralkodó féltestvérét azzal vádoltak meg, hogy részese a királyság destabilizálására irányuló összeesküvésnek.