Vége a „hideg békének” Izrael és Jordánia között?

Ammán a nagykövetük visszahívásával, a békeszerződés felbontásával és a nemzetközi közösségen belüli negatív kampánnyal fenyegeti Izraelt. 

Palesztin források szerint Jordánia kész feláldozni az izraeli-jordániai diplomáciai kapcsolatokat, ha a zsidó állam kiterjeszti szuverenitását a zsidók lakta Jordán-völgyre — írja a Times of Israel. 

Ha megtörténik az annektálás akkor a jordániai vezetés újra előveszi a jordániai-izraeli békeszerződést és akár arra is kész, hogy felmondja azt – ezt állítják a palesztin források. Az ammáni vezetés állítólag azt tervezi, hogy visszahívja az izraeli nagykövetét és mindent meg fog tenni, hogy a nemzetközi intézményekben is Izrael ellen dolgozzon.

Az izraeli 13-as csatornának nyilatkozó források szerint Jordánia csak a hivatalos lépésre vár. Az elmúlt hetekben II. Abdullah jordániai uralkodó már több alkalommal felemelte a szavát az annektálás ellen, miközben az arab országok nagy része hallgatott.

„Amennyiben Izrael júliusban tényleg annektálja a Jordán folyó nyugati völgyét, az súlyos konfliktushoz vezetne a Jordán Hásimita Királysággal” is – mondta májusban II. Abdullah.

Jordánia és Egyiptom az a két ország, amelynek van békeszerződése Izraellel. Jordániai és Izrael között 1994-ben jöttek létre diplomáciai kapcsolatok. A viszonyt gyakran„hideg békének” nevezték a politikusok, és az elmúlt években még jegesebbé vált a kapcsolat.

A tervek szerint az izraeli kormány július 1-én megkezdi kiterjeszteni szuverenitását a Jordán-völgyre, amely Júdea és Somron (Ciszjordánia) 30%-át teszi ki.

Moszkváig érnek a tervezett izraeli annexió hullámai

A Kreml azt a látszatot próbálja kelteni, hogy az USA „felelőtlen” politikájával szemben Oroszország az egyedüli felnőtt ember a tárgyalóasztalnál.