Egyre több zsidó kénytelen titokban tartani származását és vallását az USA-ban

Egy jelentésben zsidókat és az amerikai közvéleményt kérdeztek meg az antiszemitizmussal kapcsolatos megítélésükről és tapasztalataikról.

Az Amerikai Zsidó Bizottság (AJC) kedden tette közzé 2021-es „Az antiszemitizmus helyzete Amerikában” című jelentését – számol be róla a The Jerusalem Post. A felmérés, amely az AJC eddigi legnagyobb és legátfogóbb felmérése, komor képet rajzol – az amerikai zsidók mintegy 39%-a változtatott magatartásán az antiszemitizmustól való félelem miatt.

A viselkedésváltoztatásban résztvevők

25%-a került el olyan tartalmak online közzétételét, amelyek lehetővé tennék mások számára, hogy zsidóként azonosítsák őket, vagy felfedjék a zsidó kérdésekkel kapcsolatos nézeteiket;

22%-uk kerülte el olyan ruhadarabok vagy kiegészítők viselését, amelyek lehetővé tennék mások számára, hogy zsidóként azonosítsák őket; és 17%-uk került el bizonyos helyeket, eseményeket vagy helyzeteket a biztonságuk vagy zsidó identitásuk megőrzése miatti aggodalmaik miatt.

A jelentés az amerikai zsidók és a legalább 18 éves amerikai lakosság körében végzett felmérést. Mindkét csoportot az antiszemitizmussal kapcsolatos megítélésükről és tapasztalataikról kérdezték az elmúlt 12 hónapban, beleértve az Izrael és a Hamász közötti legutóbbi, májusi konfliktus idején tapasztaltakat is.

Mintegy 1433 zsidót, valamint 1214 felnőttet kérdeztek meg az általános lakosságból. A hibahatár mindkét felmérés esetében plusz-mínusz 3,9 százalékpont.

A megkérdezett amerikai zsidók 24%-a mondta azt, hogy az elmúlt 12 hónapban antiszemitizmus célpontjává váltak,

17%-uk azt, hogy személyes hangvételű antiszemita megjegyzések célpontja volt, 12%-uk azt, hogy online vagy a közösségi médiában vált antiszemita támadás célpontjává, 3%-uk pedig azt, hogy antiszemita megfontolású fizikai támadás áldozata lett. A felmérés azt is megállapította, hogy a különböző hátterű amerikaiak 41%-a volt személyesen szemtanúja antiszemita incidensnek az elmúlt 12 hónapban, 31%-uk pedig egynél több ilyen incidensnek is szemtanújává vált.

Börtönbe megy a brit arisztokrata az antiszemita gyalázkodásért

Egy brit arisztokratát négy hónap börtönbüntetésre ítélték, amiért a Campaign Against Antisemitism vezetőjét „zsidó söpredéknek” nevezte egy bíróság épülete előtt

A felmérés szerint sok ilyen incidensről egyszerűen nem jelentenek. Azok közül, akik online vagy a közösségi médián keresztül antiszemitizmus célpontjává váltak, 95% nem jelentette az incidenseket a rendőrségnek, bár majdnem egyötödük (18%) azt mondta, hogy ezen atrocitások miatt fizikailag fenyegetve érezték magukat – áll az AJC közleményében.

Emellett azok közül,

akik személyesen antiszemita megjegyzés célpontjává váltak, szinte senki (96%) nem jelentette az incidenseket a rendőrségen.

A felmérés az amerikai zsidók és a közvélemény közötti nézetkülönbségeket is feltárta. Míg az amerikai zsidók 82%-a úgy véli, hogy az antiszemitizmus az elmúlt öt évben nőtt, addig a széles közvéleménynek csak 44%-a osztja ezt a nézetet.

A felmérés azt is megállapította, hogy a 18 év feletti amerikaiak egyharmada még mindig nem ismeri az „antiszemitizmus” kifejezést, míg a másik kétharmad már hallott róla és tudja, mit jelent – ez az adat egy pozitív növekedést jelent a tavalyi évhez képest.

A felmérés szerint a zsidó válaszadók 53%-a helyesli, ahogy Joe Biden elnök reagál az Egyesült Államokban tapasztalható antiszemitizmusra, míg 28%-uk nem.

A zsidó válaszadók fele azt is elmondta, hogy szerintük az elmúlt öt évben nőtt az antiszemitizmus az egyetemi kampuszokon.

„Ez a kritikus jelentés megerősíti, hogy az amerikai zsidókat mélyen aggasztja az Amerikában tapasztalható antiszemitizmus – és sokan ennek következtében megváltoztatják viselkedésüket” – mondta David Harris, az AJC vezérigazgatója egy nyilatkozatban.

„Annak az adatnak, hogy minden negyedik amerikai zsidó – csak az elmúlt évben – antiszemitizmus célpontjává vált, és hogy tízből négyen lépéseket tettek zsidóságuk eltitkolására vagy tevékenységük korlátozására ennek következtében, minden amerikait figyelmeztetnie kell”.

A jelentés kitért továbbá az Izraellel és a BDS-mozgalommal kapcsolatos kérdésekre. Mind a zsidók, mind az amerikai közvélemény 80%-a antiszemitának tartja az „Izraelnek nincs joga a létezéshez” kijelentést.

Ebbe a republikánusok 92%-a és a demokraták 83%-a tartozik bele. Hasonlóképpen, mind a zsidók, mind a nem zsidók nagy többsége antiszemitának tartja az „amerikai zsidók hűségesek Izraelhez és hűtlenek Amerikához” kijelentést – a zsidók 85%-a és a közvélemény 73%-a szerint.

A zsidók 82%-a és az amerikai közvélemény 63%-a szerint a BDS-mozgalom vagy egészében antiszemita, vagy antiszemita támogatói vannak, és kevesebb mint 15% szerint nem antiszemita a mozgalom. A legérdekesebb azonban az, hogy a megkérdezett amerikaiak többsége egyáltalán nem ismerte a BDS-t. Ami az amerikai egyetemeken tapasztalható antiszemitizmust illeti, az amerikai zsidók 50%-a szerint az elmúlt öt évben nőtt az antiszemitizmus az egyetemi kampuszokon, míg 23% szerint nem változott, 3% szerint pedig csökkent.

Környezetvédő társaság kilép a demokráciatüntetésről, mert cionista csoportok jelen vannak

Van, ami a szavazati jogoknál is fontosabb. Az Izrael-ellenesség.