Környezetvédő társaság kilép a demokráciatüntetésről, mert cionista csoportok jelen vannak

A Sunrise Movement éghajlatvédelmi akciócsoport washingtoni fiókja visszautasította, hogy szerepet vállaljon egy amerikai szavazati jogokkal kapcsolatos gyűlésen, mert „számos cionista szervezet” is részt vesz majd rajta.

„Tekintettel a faji igazságosság, az önkormányzatiság és az őslakosok szuverenitása iránti elkötelezettségünkre, ellenezzük a cionizmust és minden olyan államot, amely az ideológiáját másikra erőszakolja” – áll a Sunrise DC kedden Twitteren közzétett nyilatkozatában.

A csoport megnevezte a Zsidó Nők Nemzeti Tanácsát, a Reformmozgalom Vallási Akcióközpontját és a Zsidó Közügyek Tanácsát, mint olyan csoportokat, amelyek támogatják Izraelt, amelyet a Sunrise DC „gyarmatosító projektnek” nevezett.

A szombati Freedom to Vote Relay-Rally keretében Nyugat-Virginiából, a szenátusi demokrata Joe Manchin államából – aki a „Freedom to Vote” elnevezésű választójogi törvényt támogatja – kerékpárral tekernek az amerikai Capitoliumhoz.

A Jewish Telegraphic Agency megkérdezte a Sunrise Movementet, egy ifjúsági csoportot, amely az ember által okozott éghajlatváltozás megfékezéséért folytatott tevékenységével hívta fel magára a figyelmet, hogy támogatja-e a washingtoni szervezet nyilatkozatát. Az országos csoport nem szerepel a gyűléshez csatlakozók között, bár annak nyugat-virginiai szárnya a jelek szerint részt vesz rajta. A Sunrise Movement nem reagált.

A Sunrise DC felszólította a gyűlés egyik fő szervezőjét, a Declaration for American Democracy-t, hogy távolítsa el a három zsidó csoportot a koalícióból. A Sunrise DC közleménye nem említi az ugyanahhoz a koalícióhoz tartozó két másik zsidó csoportot, a Bend the Arc-ot és a Workers Circle-t. A Bend the Arc nem foglal állást Izraellel kapcsolatban, a Workers Circle pedig támogatja a kétállami megoldást, de élesen bírálja Izraelt, és felszólította az amerikai kormányt, hogy az Izraelnek nyújtott támogatást az emberi jogi helyzetétől tegye függővé.

Figyelemre méltó, hogy a Nyilatkozat az amerikai demokráciáért koalícióban legalább két Izraelt erősen bíráló csoport, az Arab Amerikai Intézet és a Code Pink is részt vesz; úgy tűnik, hogy egyik csoport sem ellenezte a Sunrise DC által megnevezett három zsidó csoport, koalícióhoz történő csatlakozását.

A Sunrise DC által említett mindhárom zsidó csoport régóta Izrael-párti, de az utóbbi években nagyrészt belpolitikai kérdésekre összpontosítottak. A három csoport mindegyike támogatja a két államot; az NCJW-nek és a reformmozgalom RAC-jának vannak testvércsoportjai Izraelben, amelyek a kisebbségek és a nők jogaiért küzdenek.

Mindegyik csoport a JTA-nak adott nyilatkozatában azt mondta, hogy nem maradnak távol a szombati tüntetéstől.

„A Zsidó Nők Nemzeti Tanácsa az amerikaiak, az izraeliek és a palesztinok biztonságáért és jólétéért dolgozik” – mondta a szervezet vezérigazgatója, Sheila Katz. „Harcolunk a választójoghoz való hozzáférésért, a nemi alapú erőszak megszüntetéséért, a méltányosság növeléséért, és azért, hogy a nők a rendszerszintű akadályok ellenére minden lépésben hatalmat építsenek. Mindezt a munkát a koalícióban végezzük, gyakran az érintett közösségek vezetésével, hogy a megélt tapasztalatokkal rendelkezőket állítsuk a középpontba. A különbözőségeket áthidaló munka iránti elkötelezettségünk magában foglalja azt is, hogy hajlandóak vagyunk párbeszédet folytatni azokkal a csoportokkal, amelyek vitatják a politikáinkat. Lépjünk együtt előre, hogy előmozdítsuk az emberi jogokat és a méltóságot minden ember számára.”

A JCPA, a zsidó közpolitikai csoportok ernyőszervezete és a Reform RAC az elmúlt években hangsúlyt fektetett a választójogi érdekérvényesítésre. „77 éves történelmünkhöz híven a JCPA folytatja választójogi erőfeszítéseinket a vallásközi és különböző közösségekkel koalícióban, beleértve a szavazati szabadságért szervezett gyűlésen való részvételünket, valamint a tisztességes, szabad és minden ember számára hozzáférhető választások támogatását” – mondta a szervezet vezető alelnöke, Melanie Gorelick.

Jonah Pesner reform rabbi, a RAC igazgatója szerint „sajnálatos, hogy bármely szervezet megtagadja az összefogást a szavazati jog védelmében. A koalíciónk munkája annak érdekében, hogy minden amerikai számára biztosítsuk a szavazati joghoz való hozzáférést túl fontos ahhoz, hogy ne maradjunk partnerek, miközben a Kongresszust cselekvésre sürgetjük.

A társadalmi igazságosság és progresszív cionista értékeink iránt elkötelezett szervezetként továbbra is azon fogunk dolgozni, hogy átfogó választójogi törvény kerüljön elfogadásra.”

Jerry Nadler képviselő (D-New York), az amerikai képviselőház elnöke és a kongresszus egyik vezető szavazati jogvédője is megszólalt. „A zsidó csoportokkal – különösen azokkal a csoportokkal, amelyek elkötelezettek a társadalmi igazságosság mellett itt az Egyesült Államokban, Izraelben és szerte a világon – való részvétel megtagadása a polgári életben félrevezető, terméketlen, sértő és helytelen” – írta a Twitteren.

Transznemű orvos lett Amerika első négycsillagos admirálisnője

„A mai történelmi bejelentés az LMBTQ+ Történelmi Hónap eredményeire épül, és jelentős előrelépés a befogadóbb társadalom megteremtéséért folytatott munkánk során.”