Az arab pártok és az izraeli baloldal is kiakadt a telepbővítések miatt

Miután a kormány bejelentette, hogy Júdeában és Szamáriában körülbelül 1300 lakóegységre írnak ki pályázatot, a baloldali Merec és az Egyesült Arab Lista pártok dühüknek adtak hangot a döntés miatt.

„Ez egy gonosztevők által vezetett kormány, amely folytatja a megszállást és a nemzetközi jog megsértését célzó politikát” – mondta Samhi Abu Shehadeh, az arab Balad párt vezetője. „Nem lepődünk meg Bennett viselkedésén, a kérdés csak az, hogy mit csinál Merec és az Egyesült Arab Lista ebben a kormányban” — idézi a képviselőt az Arutz7.

Mossi Raz, a Merec párt képviselője hozzátette: „Ez a kormány tíz fokkal jobbra áll, mint az előző kormány. Ez az Izrael határain túli telepépítés károsítja az országot.”

A Peace Now baloldali szervezet közleményében úgy fogalmazott: „A döntés újabb bizonyíték arra, hogy ez nem a változás kormánya, hanem egy jobboldali kormány szteroidokon. Az ígéret, hogy ez a kormány fenn kívánja tartja a status quo-t, a Netanjahu által bevezetett gépezet újabb fordulata. Elszomorító látni, ahogy a jobboldal teli szájjal örül, a kétállami megoldás támogatói pedig csendben vannak. A Munkáspártnak és a Merecnek fel kellene ébrednie, és követelnie kellene ennek a vakmerő építkezésnek a megszüntetését, amely rontja a kétállami megoldás jövőbeli megvalósításának esélyeit.”

Mint arról a Neokohn is beszámolt, Zeev Elkin építési és tervezési miniszter 1355 lakóegységre írt ki pályázatot Júdea és Szamária területén, melyet további majd’ 2000 egység követ majd, megtörve ezzel a telepbővítés évek óta tartó csendjét.

„Megígértük, hogy ezt meg fogjuk lépni és most betartjuk ígéretünket” – mondta Elkin. „Júdea és Szamária településének megerősítése és kiterjesztése létfontosságú a cionista vízió megvalósításához. Hosszú időszakot követően, amikor az építkezéseket befagyasztották, üdvözlöm a mintegy 1000 lakás építését és továbbra is kifogok állni Izrael megerősítése mellett Júdea és Szamária területén.”

Shai Alon, a júdeai és szamáriai Beit El tanács vezetője azt nyilatkozta „Szeretnék köszönetet mondani Naftali Bennett miniszterelnöknek, Zeev Elkin tervezési és építési miniszternek, Ajelet Shaked belügyminiszternek és Benny Ganz védelmi miniszternek, valamint ellenzéki barátainknak, akik segítettek terveink megvalósításában.”

Bennett: Putyin odafigyel Izrael biztonsági igényeire

A jóhangulatú találkozó a tervezettnél jóval tovább tartott, így a sábátot tartó miniszterelnök és küldöttsége szombat estig Oroszországban maradt.