Bennett: Putyin odafigyel Izrael biztonsági igényeire

Izrael és Oroszország stabil és jó megállapodásokat kötött – jelentette ki Naftali Bennett miniszterelnök a vasárnapi kormányülés előtt, néhány órával azután, hogy Szocsiból visszatért Izraelbe – írja a The Jerusalem Post.

Bennett pénteken találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és a miniszterelnök elmondta, hogy Putyin „odafigyel Izrael biztonsági igényeire”.

A két vezető beszélt a szíriai helyzetről,

„hiszen az oroszok bizonyos mértékig a szomszédaink északon”

– mondta Bennett.

Izrael rendszeresen mér csapásokat iráni célpontokra Szíriában – ahol az orosz hadsereg jelentős erőkkel rendelkezik –, hogy megakadályozza Iránt és proxyait abban, hogy bázisokat létesítsenek Izrael északi határán, vagy fegyvereket szállítsanak a Hezbollahnak.

„Fontos, hogy ezt a kényes és összetett helyzetet zökkenőmentesen kezeljük”

– jelentette ki Bennett.

Izrael és Oroszország – hogyan tovább?

Stephen Bryen szerint az izraeli-orosz kapcsolatnak egy újraindításra van szüksége.

Bennett azt is elmondta, hogy ő és Putyin „megvitatták Irán atomprogramját is, amelynek előrehaladott helyzete mindenkit aggodalommal tölt el”.

A pénteki jó hangulatú találkozó a tervezettnél jóval tovább tartott, így a sábátot megtartó miniszterelnök és küldöttsége szombat estig Oroszországban maradt.

„Ez a kormány sok új ajtót nyit meg Izrael előtt a világban, továbbá természetesen erősítjük a meglévő jó kapcsolatokat számos országgal. Mindig bátorító látni, hogy mennyire megbecsülik az országunkat, és mennyi mindenben tudunk hozzájárulni a világ dolgaihoz”

– mondta Bennett.

Putyin: egyedülálló kapcsolat jött létre Oroszország és Izrael között

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök a találkozón Putyint Izrael nagyon közeli és igaz barátjának nevezte.