Bennett 3100 zsidó lakás építését engedélyezi Júdeában és Szamáriában

Az izraeli kormány 1300 lakást pedig a palesztinoknak engedélyezett az izraeli felügyelet alatt levő C területen. 

Joe Biden amerikai elnök hivatalba lépése óta ez az első alkalom, hogy telepeken történő építkezéseket engedélyeznek.

A jövő héten jóváhagyásra kerülő építkezési tervek a meglévő telepeken belülre vonatkoznak Júdea és Szamária egész területén – írja az Ujkelet.live

3100 lakóegységet a zsidó telepeken míg 1300-at a palesztinok számára engedélyeznek.

A telepes mozgalom illetékesei azt követelték a Miniszterelnöki Hivataltól, hogy hívja össze a tervezési bizottságot az építkezések jóváhagyására, miután augusztus óta nem került sor ülésre.

Az előző kormány, Benjamin Netanjahu volt miniszterelnök vezetésével kötelezettséget vállalt a telepesek felé, hogy a tervezési bizottság háromhavonta összeül az építési tervek előterjesztésére.

A C terület, ahol az építkezéseket jóváhagyják, Júdea és Szamária 60%-át teszi ki, mely teljesen izraeli irányítás alatt áll.

A koalíciós baloldali Meretz képviselője, Mose Raz szerint a döntés, hogy több egységet építenek a zsidó telepeken, sérti az izraeli érdekeket.

,,A döntést nem a teljes kormány hozta meg” – mondta Raz, szerinte a ugyanis a döntés veszélyezteti a békét.

A Walla híroldal szerint a Biden-kormány zárt ajtók mögött arra sürgette az izraeli kormányt, hogy korlátozza a telepes tevékenységét. Az izraeli döntés valószínűleg feszültséget fog okozni, és arra késztetheti az Egyesült Államokat, hogy a nyilvános kritikát fogalmazzon meg.

Biden privát üzenetben szólítja fel Bennettet, hogy állítsa le a településépítést

A telepeseket képviselő Jesá Tanács elnöke elítéli a „durva beavatkozását az izraeli belügyekbe”

Fotó: Flickr/IDF