Biden privát üzenetben szólítja fel Bennettet, hogy állítsa le a településépítést

A Biden -adminisztráció nem-nyilvános üzenetet küldött Naftali Bennett miniszterelnök irodájának, amelyben azt kérte, hogy fékezzék meg az új építkezéseket a zsidó helyeken Júdeában és Samáriában.

Az Arutz7 által idézett Barak Ravid a Walla híroldalon megjelent jelentése szerint a Júdeában és Szamáriában zajló építkezés kérdése potenciálisan az Izrael és az Egyesült Államok közötti feszültség melegágyává válhat, de mind a Fehér Ház, mind a Miniszterelnökség szeretné elkerülni és csendes csatornákon keresztül próbálják elérni a megértést.

Michael Ratney, a jeruzsálemi amerikai ügyvivő a múlt héten felhívta a Miniszterelnökség vezető tisztségviselőit, és közölte, hogy a Biden -adminisztráció szeretné visszatartani vagy csökkenteni az új tervezést és építkezést a településeken. Ratney aggodalmát fejezte ki az izraeli építkezések miatt is a stratégiailag fontos E1 területen Jeruzsálem és Máále Adumim között.

A jelentés szerint abban a hat hétben, amióta Bennett visszatért Washingtonból, nincs kitűzve a Polgári Közigazgatás Legfelsőbb Tervezési Tanácsának összehívásának időpontja, hogy jóváhagyják a települések építési terveinek előmozdítását.

Egy magas rangú izraeli tisztviselő azt mondta, hogy „jelenleg nagy érzékenység van az amerikaiakkal szemben a településekkel kapcsolatban. Ezért késik az új építkezések népszerűsítése.”

A Jesá Tanács elnöke, David Elhayani válaszolt a jelentésre, és azt mondta: „A Bideni vezetésnek nem szabad beavatkoznia Izrael Állam belügyeibe. Biden elnök tudja, hogy a Júdeában, Szamáriában és a Jordán -völgyben lévő településépítésben bekövetkezett károk a jelenlegi kormány végét jelentené.”

Elhayani hangsúlyozta: „Nem fogjuk hagyni ezt a durva amerikai beavatkozást, és nem mondunk le az építkezés folytatásáról, mint az elmúlt években. Azt várjuk Naftali Bennett miniszterelnöktől, hogy ezt a követelést egyenesen elutasítja.”

Eközben Ajelet Shaked belügyminiszter kizárta a palesztin államiságról folytatott tárgyalásokat, mind Naftali Bennett miniszterelnök megbízatása idején, mind pedig azt követően, hogy Jair Lapid miniszterelnöki posztot tölt be.

Mint arról a Neokohn is beszámolt, Shaked az Egyesült Arab Emírségekben működő The National hírügynökséggel beszélve azt mondta, hogy „az izraeli kormány nem fog mérlegelni egy palesztin állam létrehozását Bennett vagy Lapid jelenlegi kormánya alatt, amikor hivatalba lép a rotációs megállapodás értelmében”.

„A pártok között [a kormányban] egyetértés van abban, hogy ne avatkozzanak bele a kérdésbe, ami belső szakadást okozhat.”

A radikális, jobboldali és zsidó Zemmour lehet Macron kihívója a franciaországi választásokon

Ha most rendeznék a voksolást, a publicista a szavazatok 17-18 százalékával jutna tovább a 24 és 27 százalékos támogatottságot élvező Emmanuel Macron államfő mellett az első fordulóból