Izraeli belügyminiszter: Nem lesz palesztin állam a sem a Bennett, sem a Lapid kormány alatt

A jelenlegi izraeli kormány nem támogatja a palesztin államiságot – mondta Ájelet Shaked, Jáminá párti belügyminiszter szerda reggel az Egyesült Arab Emírségekben tett látogatása során.

Az Egyesült Arab Emírségekben működő The National hírügynökségnek nyilatkozva Shaked kizárta a palesztin államiságról folytatott tárgyalásokat, mind Naftali Bennett miniszterelnök megbízatása idején, mind pedig azt követően, hogy Jair Lapid fogja tőle átvenni a miniszterelnöki posztot.

Az Arutz7 beszámolója szerint Shaked úgy fogalmazott: „Az izraeli kormány nem fogja mérlegelni egy palesztin állam létrehozását a jelenlegi Bennett vagy Lapid kormány alatt, amikor hivatalba lép a rotációs megállapodás értelmében”.

„A pártok között [a kormányban] egyetértés van abban, hogy ne avatkozzanak bele a kérdésbe, ami belső szakadást okozhat.”

„Hiszünk a gazdasági békében, mint a palesztinok életének javításának és együttműködő ipari övezetek létrehozásának eszközében. De nem egy hadsereggel rendelkező állam, egyáltalán nem. ”

Shaked visszautasította a júdeai és szamáriai izraeli városok „illegális településeknek” minősítését, a területet „vitatott területnek” nevezve. A belügyminiszter emellett „képmutatónak” nevezte és elítélte a BDS mozgalmat.

„Antiszemiták, mert ellenzik Izrael létjogosultságát. A BDS az antiszemitizmus új formája. ”

Kalózok a miniszterelnök nyomában – választások Csehországban

Komoly választás elé néz Csehország. Andrej Babiš kormányfő számára nem lesz egyszerű menet az idei választás: a különböző korrupciós botrányokba keveredett egykori üzletember könnyen kisebbségben találhatja magát a parlamentben. Gönczi Róbert elemzése