Oroszországot vádolja a kelet-ukrajnai konfliktussal az USA védelmi minisztere

Oroszország kezdte a háborút a Donyec-medencében, és azóta is akadályozza a konfliktus békés rendezését — jelentette ki Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter kedden Kijevben, Andrij Tarannal, az ukrán védelmi tárca vezetőjével tartott közös sajtótájékoztatóján.

„Tisztázzuk, hogy Oroszország kezdte ezt a háborút, és Oroszország a kő, amely eltorlaszolja a békés rendezéshez vezető utat. Megsértették Ukrajna területi integritását és szuverenitását” — szögezte le az amerikai tárcavezető.
Austin ígéretet tett arra, hogy az Egyesült Államok továbbra is biztosítja Ukrajnának a szükséges támogatást az Oroszországgal fennálló konfliktusban.

Hangsúlyozta, hogy az észak-atlanti szövetséghez nem tartozó egyetlen országnak sincs joga megvétózni a NATO-tagságot, így Ukrajnának joga van külső beavatkozás nélkül döntenie jövőbeli külpolitikájáról. Hozzáfűzte, hogy az Egyesült Államok kész mindaddig támogatást nyújtani Ukrajnának hadereje reformjához, amíg meg nem felel a NATO-tagsághoz szükséges kritériumoknak.

Szavai szerint az Egyesült Államok elítéli a Krím félsziget Oroszország általi annektálását, felszólítja Oroszországot, hogy vessen véget a háborúnak a Donyec-medencében,

állítsa le a destabilizáló tevékenységeket a Fekete-tengeren és Ukrajna határainál, akárcsak a kibertámadásokat az Egyesült Államok és szövetségesei ellen. Biztosított afelől, hogy Joe Biden amerikai elnök változatlanul elkötelezett Ukrajna támogatása mellett.

Neonáci ukrán csoportok kaptak fegyveres kiképzést Nyugaton

Nyugati országok képezhettek ki szélsőjobboldali elemeket az ukrán hadseregben.

Austin és Taran a megbeszélésen eszmét cseréltek az ukrán-amerikai partnerség megerősítéséről is a fekete-tengeri térségben tett orosz intézkedések ellensúlyozása érdekében.

A Pentagon vezetője emlékeztetett arra, hogy 2014 óta az Egyesült Államok több mint 2,5 milliárd dollárt különített el az ukrán fegyveres erők számára az ország területi integritásának biztosítására és felségvizeinek védelmére. „Rendszeresen nyújtunk segítséget minden régióban, ez kötelességünk partnereinkkel szemben” — tette hozzá Austin.

Az ukrán külügyminiszter a maga részéről közölte: Kijev azt várja, hogy az Egyesült Államok továbbra is támogassa Ukrajna függetlenségét, területi integritását, és minden rendelkezésre álló módszert felhasználva akadályozza meg Oroszországot az agresszió további, teljes háborúvá fokozásától.

Mint mondta, nem szeretné összehasonlítani az Egyesült Államok és Ukrajna kapcsolatát az amerikai-afganisztáni kapcsolatokkal, és leszögezte, hogy Ukrajnának nincs kétsége, hogy számíthat Washington támogatására. „Az Egyesült Államok jól tudja, hogy Ukrajna élen jár az orosz terjeszkedés elleni küzdelemben, Oroszországnak azon törekvésével szemben, hogy felelevenítse birodalmi ambícióit, és ezáltal az egész európai kontinenst veszélyeztesse” — szögezte le.

A Jevropejszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő a napokban kijelentette: Ukrajna NATO-csatlakozása a legrosszabb forgatókönyv Oroszország számára. Válaszul Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter közölte, hogy Ukrajnát nem érdekli Oroszország véleménye a NATO-csatlakozásról.

Az amerikai külügyminiszter Kijevben találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is.

Összerúgta a port a NATO és Oroszország

Oroszország november 1-jétől felfüggeszti a NATO mellett működő képviseletének tevékenységét.