Neonáci ukrán csoportok kaptak fegyveres kiképzést Nyugaton

Nyugati országok képezhettek ki szélsőjobboldali elemeket az ukrán hadseregben.

Kanada, az Egyesült Államok, Franciaország, az Egyesült Királyság és más nyugati országok segítettek szélsőjobboldaliak képzésében Ukrajnában – derült ki a George Washington Egyetem Európai, Orosz és Eurázsiai Tanulmányok Intézetének (IERES) múlt hónapban közzétett jelentéséből a The Jerusalem Post beszámolója szerint.

A jelentés megállapította, hogy a Centuria – egy szélsőjobboldali szervezet – tagjai, amely az ukrán hadsereget a saját ideológiája szerint kívánja átalakítani, nyugati országoktól kaptak kiképzést, miközben a Hetman Petro Szahajdacsnyi Nemzeti Katonai Akadémián (NAA) tanultak.

A Centuria a jelentés szerint „európai tradicionalista” tisztek katonai rendjeként írja le magát, akiknek célja az európai népek „kulturális és etnikai identitásának védelme a brüsszeli politikusokkal és bürokratákkal” szemben. A csoportot az ukrajnai szélsőjobboldali Azov mozgalomhoz kötődő személyek vezetik. A tagokat náci tisztelgés közben fotózták le, és szélsőséges nyilatkozatokat tettek az interneten.

A Centuria egyik vezetője 2016-ban azt írta a VKontaktyén (a legnagyobb orosz közösségi hálón), hogy a zsidók „az emberiség pusztítói”.

Egyik posztjában azt írta, hogy a zsidók megpróbálták „kizárni Ukrajnát a világtörténelemből és letörölni a világ térképéről”. Ukrajna jelenlegi elnöke, Volodimir Zelenszkij zsidó származású.

Jászberényi Sándor: Az ukránok a kárpátaljai magyarokon állnak majd bosszút

„Magyarország aktív segítségével Ukrajna energetikai szempontból elszigetelődött, és teljes mértékben kiszolgáltatódott az oroszoknak” – írja az ismert haditudósító.

A csoport azt állította, hogy tagjai közös hadgyakorlatokon vettek részt Franciaországgal, az Egyesült Királysággal, Kanadával, az Egyesült Államokkal, Németországgal és Lengyelországgal. A csoport egyik tagja, egy akkori NAA kadét Kirill Dubrovszkij 2020-ban részt vett egy 11 hónapos tisztképző tanfolyamon az Egyesült Királyság Királyi Katonai Akadémiáján, Sandhurstben.

Az NAA számos nyugati országtól kap és fogad el finanszírozást és képzést.

Robert Foster ezredes, kanadai védelmi attasé Ukrajnában elmondta az IERES-nek, hogy országa bízik abban, hogy Ukrajna átvilágítja a kiképzésükben részesülőket, illetve kiemelte, hogy nem vállalnak felelősséget szélsőségesek kiképzéséért.

„Úgy gondolom, hogy amennyiben olyan ukránra bukkannánk, aki ilyen típusú hozzáállás jeleit tanúsítaná, akkor kiutasítanánk a kanadaiak által nyújtott képzésből” – mondta Foster.

Az egyik NAA kadét lőfegyver-oktatóként részt vett egy az Azovhoz kötődő olyan szélsőjobboldali csoportban, amelyet az Egyesült Ukrajnai Zsidó Hitközség 2021-ben antiszemita propaganda terjesztésével vádolt meg. Az akadémia kadétjait náci tisztelgés közben is lefényképezték, annak ellenére, hogy az NAA ragaszkodik ahhoz, hogy nem tolerálja a szélsőséges nézeteket.

Az NNA tagadta az IERES-nek, hogy a Centuria az akadémián belül működne, és kiemelte, hogy a csoport állítólagos tevékenységével kapcsolatos vizsgálat nem talált bizonyítékot ilyen tevékenységre. Az ukrán védelmi minisztérium azt mondta az IERES-nek, hogy nem vizsgálja megfelelően rendszerük a katonai újoncokat vagy kadétokat szélsőséges nézetek és kapcsolatok szempontjából. Eközben több, ukrán csapatokat kiképző és felfegyverző nyugati kormány azt mondta, hogy Ukrajna felelős a katonák átvilágításáért.

A jelentés szerint kb. 20 embernek van köze a Centuriához.

Az IERES által gyűjtött videókon és fényképeken az NAA kadétjai Centuria-zászlókkal pózolnak és Centuria-jelvényeket viselnek, valamint a szervezet tagjainak politikai rendezvényein segédkeznek.

A Centuria egyik tagja a KP.ua ukrán médiának 2020-ban elmondta, hogy az NAA és az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara egyaránt „tud a rend létezéséről, és nem emeltek szót a tisztek elit magjának kialakítására irányuló erőfeszítések ellen”. A tag hozzátette, hogy a Centuria számos más katonai oktatási intézménnyel és a fegyveres erők egységeivel is együttműködött.

A Centuria tagjai a jelek szerint rendezvényeket is tartottak az Akadémia épületében, köztük egy 2018-as előadáson, amelyen egy második világháború előtti nacionalista szöveget szavaltak.

Az ukrán elnök szerint Oroszország teljes körű háborút indíthat Ukrajna ellen

Zelenszkij múlt heti egyesült államokbeli látogatás alatt az amerikai kormány újabb 60 millió dolláros katonai támogatást helyezett kilátásba Ukrajnának.

A Centuria felszólította tagjait, hogy helyeztessék át magukat azokhoz a konkrét egységekhez, ahol a hozzájuk köthető személyek szolgálnak. Emellett új tagokat is vonz a Telegram-csatornáján keresztül, amelynek több mint 1200 követője van.

A szervezet titkossá vált, mióta az IERES 2019 elején elkezdte kiterjeszteni online jelenlétét, majd deaktivált több Facebook-, Instagram- és VKontaktye-fiókot is.

Az amerikai kongresszus megtiltotta az amerikai költségvetési források felhasználását „fegyverek, kiképzés vagy egyéb támogatás nyújtására az Azov zászlóaljnak”, ami azt jelenti, hogy a Centuria, amely nyilvánvalóan kapcsolatban áll az említett mozgalommal, valószínűleg nem kaphatta volna meg azt a kiképzést, amelyet állítása szerint az Egyesült Államok biztosított számára.

„Az, hogy az ukrán hadsereg nem ellenőrizte a Centuria tevékenységét arra utal, hogy az ukrán hadsereg tolerálja a szélsőjobboldali ideológia és befolyás nyilvánvaló terjedését az fegyveres erőjén belül” – figyelmeztetett az IERES jelentése.

A Simon Wiesenthal Központ Barátai (FSWC) a jelentés nyomán vizsgálatot követelt a kanadai védelmi minisztériumtól, mondván:

„Elfogadhatatlan, hogy fegyveres erőink a CAF kiképzésével neonáci csoportokat bátorítsanak Ukrajnában vagy bármely más országban”.

„Ez egy olyan kérdés, amely alapvető fontosságú a kanadai erők célját és azt a tiszteletet illetően, amellyel veteránjainknak tartozunk – akik oly sokat áldoztak azért, hogy legyőzzék a fasizmust Európában” – mondta az FSWC. „Sürgetjük a Honvédelmi Minisztériumot, hogy haladéktalanul indítson vizsgálatot a George Washington Egyetem tanulmánya által feltárt bizonyítékok ügyében, és dolgozzon ki új politikákat és eljárásokat annak biztosítására, hogy minden külföldi kiképzett személy valamilyen háttérellenőrzésben részesüljön. Célnak kell lennie, hogy kizárják a neonáci vagy más szélsőséges kötődés lehetőségét a szponzorált kadétoknál, mielőtt a kanadai erők által kiképzésében részesülnének” – tette hozzá.

Hogyan készülhet fel a NATO az Oroszországgal való háborúra?

Az orosz hagyományos katonai képességek fejlesztései közvetlen és közvetett fenyegetést jelentenek a NATO-ra nézve.