Antiszemitizmus a fehérorosz televízióban?

Meglehetősen furcsa eseménysorozatra hívta fel a figyelmet nemrég David Baron, az Israel Hayom szerzője, miután a belorusz ellenzék egyik támogatójával saját otthonában végeztek a fehérorosz KGB emberei.  

„Aki bekapcsolta az STV csatornát az elmúlt napokban, meg kellett csípnie magát, hogy megbizonyosodjon arról, a modernkori Fehéroroszországban néz televíziós műsort, és nem az 1948-ban Sztálin zsidóüldézésének csúcspontján”

– írta az újságíró, aki a jelenlegi helyzet előzményeire is felhívta a figyelmet.

Múlt héten ugyanis egy, a fehérorosz rezsim barátjaként számon tartott televíziós személyiség, Ryhor Azaryonok olyan beszédet mondott el a csatornán, amit David Baron szerint rejtett módon, de egyértelműen az antiszemitizmus szálai fűztek át.

Beszédben a férfi a fehérorosz ellenzék egyik arcaként ismertté vált Andrey Zeltsert kritizálta, akinek zsidó vezetéknevére korábban is többen felhívták a figyelmet. Az ellene megfogalmazott kritika szerint hazájához hűtlen, valójában Amerikának dolgozó informatikusról van szó.

A nyílt vádak megfogalmazása előtt egy nappal korábban a belorusz KGB tisztjei berontottak Zeltser minszki otthonába, ahol barátnőjével tartózkodott. A férfi próbálta értesíteni a rendőrséget, ám nem sokkal később már halott volt.

Utóhangok

Ezek után a KGB embereit hősként mutatták be, míg Zeltsert „terroristának” minősítette Alexander Lukashenko fehérorosz elnök, aki legutóbb immáron hatodik alkalommal győzött az elnökválasztáson, és kritikusai szerint meglehetősen kemény kézzel bánik a hazai ellenzékkel.

Az Israel Hayom újságírója szerint különösen aggodalomra ad okot az, ahogy a fent említett Azaryonok televízióban beszélt gyilkosságáról.

„[A KGB emberei] bementek a gazember lakásába. Zeltserhez – az informatikus fiúhoz az EPAM-nál, aki egyesek szerint amerikai állampolgár (…) Egy kozmopolita, akinek a fehérorosz állam juttatásokat nyújtott, míg ő a zsebét tömte és két országban élt, itt szerezte a pénzét és ott költötte el”.

Úgy tűnik, Azaryonok egyetlen antiszemita sztereotípiát sem hagyott ki a zsidókról – írta Baron, aki szerint a zsidókra gyakran pejoratív jelzőként használt „kozmopolita” szó is erre utal, amivel gyakran a haza iránti elkötelezettség hiányát bizonygatták ezzel a Szovjetunióban. Továbbá ezt erősítette azzal, hogy megjegyezte: „két országban élt”, és a belorusz juttatások előnyeit élvezte, azokból pedig hasznot húzott.

Lukasenka: A zsidók elérték, hogy az egész világ meghajol előttük

A fehérorosz elnök függetlenség napi beszédében antiszemitázott egy ordasat.

Egy névtelenül nyilatkozó újságíró szerint Azaryonok nemcsak a saját véleményét fogalmazta meg, hanem egyenesen az állam álláspontját képviselte. Ráadásul Azaryonok beszéde után Lukashenko elnök is megszólalt az ügyben, mikor azt mondta, hogy a KGB emberei egy „vészjelzés” után siettek Zeltser lakására, ahol a férfi csapdát állított nekik.

Az izraeli lap hangsúlyozza: sajnos nem első alkalommal vették elő az „antiszemita kártyát” a fehérorosz politikai és közéletben. Andrei Mukovozchik, az elnök egyik támogatója rovatvezetőként gyakran hívta fel a figyelmet az ellenzékhez tartozó személyek „nem fehérorosz vezetéknevére”.

Rejtett antiszemitizmus

„Ebben az egész Zetlser-ügyben a hatóságok nem mondhatnak nemet, antiszemitákként járnak el”

– nyilatkozta a történtek kapcsán Dr. Alexander Friedman, a berlini Humboldt Egyetem tanára, aki egyúttal megjegyezte azt is, hogy amúgy nem lehet biztosan tudni, a meggyilkolt férfi valóban zsidó származású volt-e.

„E nélkül az információ nélkül viszont a rezsim zsidóként állítja be Zeltsert – közvetetten, de határozottan – addig, míg le nem esik a tantusz. Nem azt mondja ki hangosan, hogy ’zsidó’, de a nyilatkozatok szavai mégis világos üzenetet közvetítenek:

a zsidók nem közénk tartoznak, és nem olyanok, mint mi”

– fogalmazott a német egyetem professzora, aki szerint ezzel a rejtett módszerrel a belorusz állam szeretné elkerülni, hogy antiszemita címkéket kapjon zsidó szervezetek és Izrael részéről.

Borítókép: OSCE Parliamentary Assembly/Flickr

Tüntetéseket és letartóztatásokat váltott ki a zsidó disszidens halála Fehéroroszországban

Andrej Zeltzer, 31 éves programozót a minszki otthonában tartott razzia során lőtték le a fehérorosz biztonsági erők