Tüntetéseket és letartóztatásokat váltott ki a zsidó disszidens halála Fehéroroszországban

Az Alekszandr Lukasenko, fehérorosz elnök által vezetett önkényuralmi rendszer ellenzőinek százait tartóztatták le az elmúlt napokban, miután a biztonsági erők a múlt héten megöltek egy zsidó disszidenst — írja a Times of Israel.


A fehérorosz biztonsági erők kedden minszki otthonában tartott razzia során lelőtték Andrej Zeltzert, egy 31 éves programozót, aki ellenezte a Lukasenko-rezsimet.

Zeltzer, aki a Jewish.ru orosz zsidó hírportál szerint zsidó volt, azután halt meg, hogy a Belarusz Köztársaság Állambiztonsági Bizottságának emberei civil ruhában behatoltak az otthonába. A fehérorosz média szerint a férfiaknak parancsuk volt letartóztatni őt, és a kormány szerint Zeltzer megölte egyiküket.

Az incidens után az STV állami televíziós csatorna egyik műsorvezetője olyan kritikát fogalmazott meg Zeltzerrel kapcsolatban, amely visszhangozta a Szovjetunióban, amelyhez Fehéroroszország is tartozott, a zsidókkal szemben gyakran alkalmazott antiszemita kritikát.

„Ez egy kozmopolita volt, aki állami juttatásokat élvezve hizlalta magát, és két országban élt, itt pénzt keresett, ott pedig elköltötte” – mondta Ryhor Azaronak Zeltzerről, aki szerinte amerikai állampolgár volt. (Egyetlen hírügynökség sem jelentette, hogy Zeltzer amerikai lett volna).

Monológja során Azaronak a jiddisül beszélő szovjet zsidók tipikus akcentusát alkalmazta.

Zeltzer az amerikai székhelyű Epam informatikai cégnél dolgozott, amelynek alapítója és vezérigazgatója, Arkadiy Dobkin fehéroroszországi zsidó, aki jelenleg az Egyesült Államokban él. Az, hogy Zeltzer egy amerikai vállalatnál dolgozik, további figyelmet fordított az incidensre a legutóbbi, Lukasenko által a kritikusai ellen irányuló, egyre gyorsabbnak tűnő fellépésben.

A biztonsági erőkkel való összecsapásokban több ember halt meg Fehéroroszországban a 2020-as elnökválasztással kapcsolatos utcai tüntetéshullámot követően, amelyen az 1994 óta Fehéroroszországot irányító Lukasenko győzelmet aratott.

Külső megfigyelők és ellenzéki aktivisták szerint a választások csaláson alapultak, és több ezer embert, köztük számos zsidó aktivistát letartóztattak.

Fehéroroszországban mintegy 9 500 ember vallja magát zsidónak. A fehéroroszországi zsidók közül sokan, különösen a fiatalabb generációk közül, elégedetlenek a demokratikus képviselet és a független igazságszolgáltatás hiányával az országban. Mások azonban azt mondják, hogy értékelik a Lukasenko-rezsimre jellemző viszonylagos vallásszabadságot és személyes biztonságot.

Az Egyesült Államokat aggasztja a Fehéroroszországból Litvániába tartó migránsok áradata

Litvánia pénteken szögesdrótakadály építésébe kezdett Fehéroroszországgal közös határán, miután azzal vádolta meg a minszki hatóságokat, hogy külföldről migránsokat szállított országába, hogy onnan illegálisan küldjék őket az Európai Unióba.