Meglepő fordulat: Lukasenko szerint Prigozsin visszatért Oroszországba

Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök, aki a múlt hónapban közvetített egy megállapodást egy oroszországi fegyveres lázadás befejezéséről, csütörtökön közölte, hogy Jevgenyij Prigozsin orosz zsoldosvezér már nem tartózkodik Fehéroroszországban — írja a Reuters.

Lukasenko június 27-én azt mondta, hogy Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője, amelynek harcosai rövid időre elfoglaltak egy dél-oroszországi várost és Moszkva felé vonultak, a válságot után, egy általa közvetített megállapodás részeként Fehéroroszországba érkezett.

Lukasenko azonban csütörtökön újságíróknak azt mondta, hogy

Prigozsin most Szentpéterváron, Oroszország második városában tartózkodik, vagy talán már Moszkva felé vette az irányt. „Nem tartózkodik Fehéroroszország területén”.

Lukasenko azt is elmondta, hogy a Wagner-egységek Fehéroroszországba való áttelepülésének kérdése még nem megoldott, és az Oroszország és Wagner döntéseitől függ.

Kommentárjai rávilágítottak a lázadásnak véget vető megállapodás feltételeit és végrehajtását övező hatalmas bizonytalanságra, amely Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint polgárháborúba sodorhatta volna az országot.

Az orosz állami televízió szerdán heves támadást intézett Prigozsin ellen, és közölte, hogy a történtek kivizsgálása továbbra is erőteljesen folyik.

Lukasenko közölte, hogy beleegyezett abba, hogy a közeljövőben találkozik Putyinnal, és megvitatja vele a Prigozsin helyzetét.

Prigozsin: Nem akartuk megbuktatni a kormányt

A Wagner vezetője elmondta, hogy a magánhadsereg megsemmisülését szerette volna elkerülni.