Békülne Irán és Szaúd-Arábia? Az iráni külügyminiszter szerint jó úton haladnak efelé

Az Irán és Szaúd-Arábia közötti tárgyalások jó úton haladnak, de a kétoldalú kapcsolatok helyreállításához több időre lesz szükség – mondta az iráni külügyminiszter pénteken Bejrútban – írja a The Algemeiner.

A síita többségű Irán és a szunnita Szaúd-Arábia, amelyek több regionális konfliktusban is szembenállnak egymással, április óta tárgyalásokat folytatnak a kapcsolataik javítása céljából, először azok 2016-os megszakítása óta.

A megbeszélések még Haszan Róháni iráni elnök idején kezdődtek, és azóta folytatódtak, hogy augusztusban hivatalba lépett volna ultrakonzervatív utódja, Ebrahim Raiszi.

„Az iráni-szaúdi párbeszéd jó úton halad”

– mondta Hoszein Amir-Abdollahian iráni külügyminiszter a bejrúti iráni nagykövetségen tartott sajtótájékoztatóján, libanoni látogatásának második napján.

„Eredményeket és megállapodásokat értünk el, de még több párbeszédre van szükség”

– tette hozzá.

Az új iráni kormányban két nemzetközileg körözött személy is van

Ahmad Vahidi védelmi minisztert és az egyik alelnököt Mohszen Rezaeit is körözik a nemzetközi bűnüldöző hatóságok az argentin fővárosban, Buenos Airesben az AMIA zsidó központ ellen 1994-ben elkövetett terrortámadásban játszott szerepük miatt.

„A két fél a megfelelő időben be fogja jelenteni ezeket a megállapodásokat. Üdvözöljük a tárgyalások folytatását és az eredményeket, amelyek mindkét fél és a régió javát szolgálják”

– mondta.

Abdollahian hozzátette:

„Nem mi voltunk azok, akik megszakították a diplomáciai kapcsolatokat – ez a szaúdiak döntése volt”.

A két ország 2016-ban szakította meg a kapcsolatokat egymással, miután iráni tüntetők megtámadták a szaúdi diplomáciai képviseletet, azt követően, hogy a királyság kivégeztette Nimr al-Nimr sejket, egy köztiszteletben álló síita imámot.

Szaúd-Arábia és Irán számos regionális kérdésben, köztük a pusztító jemeni polgárháborúban és Libanonban is szemben áll egymással.

Irán szövetségesei a jemeni húszik, Szanaa főterén végeztek ki egy tinédzsert

A kilenc kivégzetten kívül egyébként távollétében halálra ítélték a támadás miatt Abed Rabbo Manszúr Hádi jemeni elnököt és Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörököst is.