Irán szövetségesei a jemeni húszik, Szanaa főterén végeztek ki egy tinédzsert

Kilenc embert kivégeztek a jemeni húszi lázadók, mert megítélésük szerint közük volt egy húszi vezető három évvel ezelőtti meggyilkolásához – jelentette szombaton a húszik hírügynöksége.

Az „elítélteket” Szanaa központi terén agyonlőtték – adta hírül a Szaba hírügynökség.

Száleh asz-Szammadit, a húszik legfőbb politikai tanácsának egykori vezetőjét és több kísérőjét 2018 áprilisában ölték meg a nemzetközileg elismert kormányt támogató, szaúdi vezetésű arab szövetség egyik légicsapásában. A vádlottakat tavaly augusztusban ítélte halálra a húszik bírósága. A kilenc kivégzetten kívül egyébként távollétében halálra ítélték a támadás miatt Abed Rabbo Manszúr Hádi jemeni elnököt és Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörököst is.

Asaad Sam Hanna on Twitter: „Why no body is talking about how the iranian militants in #Yemen the #Houthi, is executing 9 men and shooting them publicly in the head. pic.twitter.com/mHx0kcg1Ea / Twitter”

Why no body is talking about how the iranian militants in #Yemen the #Houthi, is executing 9 men and shooting them publicly in the head. pic.twitter.com/mHx0kcg1Ea

Jogvédők szerint az ítéletek jogsértőek és semmisek, mert a húszik koholt vádak alapján ítélték el a vádlottakat, akik megfelelő védelmet sem kaptak.

Jemenben hét éve dúl polgárháború. Az Irán által támogatott húszik elüldözték a nemzetközileg elismert kormányt, amely Szaúd-Arábiába menekült. Rijád szövetségeseivel 2015-ben avatkozott be katonailag a konfliktusba. A harcok miatt az országban élők nagyrészét éhínség fenyegeti.

Drónokkal és ballisztikus rakétákkal támadták a szaúdi Aramco kőolajipari létesítményeit

Szaúd-Arábia keleti részén számos kőolajipari létesítmény működik, amelyek korábban már voltak légicsapások célpontjai.