Drónokkal és ballisztikus rakétákkal támadták a szaúdi Aramco kőolajipari létesítményeit

A Saudi Aramco kőolajipari vállalat Szaúd-Arábia keleti részén, Rász-Tannúrában, illetve a Vörös-tenger partján, Dzsiddában és más településeken lévő létesítményeit támadták a jemeni húszik – közölte vasárnap az Irán-barát lázadó szervezet katonai szóvivője.

A húszik tájékoztatása szerint a támadást ballisztikus rakétákkal és drónokkal hajtották végre.

Szaúdi illetékesek korábban jelentették be, hogy három, Jemenből Szaúd-Arábiára kilőtt ballisztikus rakétát és szintén három, robbanószerkezettel felszerelt drónt semmisítettek meg a szaúdi erők szombaton.

Az Arab(Perzsa)-öböl partján fekvő Dammámban két gyermek megsebesült, és tizennégy épület megrongálódott, amikor egy ballisztikus rakétát szombaton elfogtak a kőolajban gazdag terület felett – közölte a szaúdi védelmi minisztériumra hivatkozva az SPA szaúdi hivatalos hírügynökség.

Az állami médiában közzétett felvételeken látni lehetett a lakóházak törött ablakait és a megrongálódott bejáratokat.

A Szaúd-Arábia vezette katonai szövetség közölte, hogy elfogott és megsemmisített az ország déli részén fekvő Dzsazán és Nadzsrán ellen kilőtt két ballisztikus rakétát is.

Szaúd-Arábia keleti részén számos kőolajipari létesítmény működik, amelyek korábban már voltak légicsapások célpontjai. 2019 szeptemberében az Aramco két jelentős nyersolaj-feldolgozó létesítménye elleni dróntámadások következtében Szaúd-Arábia olajkitermelése átmenetileg kevesebb mint felére esett vissza. Több támadás elkövetését a jemeni húszik vállalták magukra.

Egy jól értesült, nevének elhallgatását kérő illetékes szerint a szombati támadások során az Aramco létesítményei nem rongálódtak meg, a támadás az üzemek területén kívül történt.

Szaúd-Arábia szövetségesei élén 2015-ben avatkozott be katonailag a jemeni polgárháborúba a nemzetközileg elismert kormány oldalán, melyet az Irán támogatását élvező, húszi síita lázadók elűztek az országból. A jemeni konfliktus az ENSZ szerint a világ legsúlyosabb humanitárius katasztrófáját idézte elő; több tízezer ember meghalt és milliók váltak földönfutóvá.

Iráni provokáció: drónnal akartak felrobbantani egy szaúdi Patriot légvédelmi egységet

Az Irán által támogatott jemeni milicisták újabb dróntámadása sikertelen volt, a helyzet azonban egyre feszültebb a régióban, ahol egy ideje mindennaposak a provokációk.