Kiderült, hogy miért csökken rohamosan a nyugati nők termékenysége

A PVC lágyítására használt „ftalátokat” már évek óta a termékenység széleskörű csökkenésének lehetséges okaként gyanúsítják világszerte. Most izraeli kutatók bebizonyították, hogy ezek a veszedelmes vegyszerek felszívódnak a nők petefészkében — írja a The Jerusalem Post.

Az elmúlt években a nyugati világban riasztó jelenségként tűnt fel a termékenység jelentős csökkenése, és a nők mintegy 15%-a nem tud orvosi segítség nélkül teherbe esni, aminek okai sokfélék, és többek között a különböző forrásokból származó vegyszereknak való kitettség, amelyek megzavarják a szervezet természetes hormonális tevékenységét.

Egy új, úttörő izraeli tanulmány szerint a nők petefészkében a „ftalátok” nevű vegyszerek egy csoportja raktározódik el, amelyek olyan sok műanyagban, kozmetikumban és egyéb fogyasztási cikkben vannak, hogy szinte lehetetlen teljesen elkerülni őket.

A ftalátok a szintetikus vegyszerek egy családja, amelyet a múlt században fejlesztettek ki a műanyaggyártó iparban (főként a lágyítás és a rugalmasság növelése céljából), az oldószerekben és az ápolószerekben való felhasználásra, és ezért számos, általunk naponta használt termékben megtalálhatóak, például a műanyag csomagolásokban (beleértve az élelmiszercsomagolásokat is), kozmetikumokban, építőanyagokban, tisztítószerekben, növényvédő szerekben, illatanyagokban, játékokban, festékekben, orvosi eszközökben és textíliákban. Valójában a ftalátok annyira elterjedtek, hogy „örökké jelenlévő vegyszernak” nevezték el őket.

A ftalátok endokrin károsító vegyületek (EDC-k), olyan anyagok, amelyek az emberben különböző hormonok aktivitását utánozzák vagy gátolják, és így megzavarják a normális hormonális aktivitást, ami többek között a férfiak és nők termékenységét is károsítja.

Az évek során tudományos bizonyítékok gyűltek össze, amelyek azt mutatják, hogy a ftalátok különböző negatív hatásokat gyakorolnak mindenki egészségére. Ezt állatokon végzett kísérletek is bizonyították, ahol kiderült, hogy számos hormonális rendellenességet okoznak, mint például a férfi reproduktív rendszer fejlődési zavarai, a reproduktív rendszer és a nemi szervek veleszületett rendellenességei, alacsonyabb tesztoszteronszint a pubertás szakaszában, korai pubertás a nőknél és alacsony spermaszám a férfiak esetében, valamint alacsony születési súly és koraszülés.

A kutatások azt is kimutatták, hogy összefüggés van a férfi reproduktív rendszer károsodott fejlődésével, az agy károsodott fejlődésével és a tanulási zavarok, a figyelem- és viselkedési problémák, valamint a csecsemők késleltetett nyelvi fejlődésének fokozott kockázatával.

Ennek eredményeképpen számos orvos és a terület szakértői a ftalátok fogyasztási cikkekbe, különösen a kozmetikai termékekbe és játékokba való beépítésének teljes betiltását követelték, amelyeknek a terhes nők és a gyermekek ki vannak téve.

Demográfiai Csúcs: „Európa az üres bölcsők kontinensévé vált”

„A család nem versenyképességi tényező, hanem életképességi tényező” – fogalmazott az EMIH vezetője a kétnapos rendezvényen.

A ftalátok negatív hatása a termékenységre

Az elmúlt években egyre több ismeret gyűlt össze a ftalátok női termékenységre gyakorolt negatív hatásáról.

2017-ben a Sheba Medical Center tudósai végeztek egy korábbi kutatást, többek között néhány olyan kutatóval, akik a mostani tanulmányt is kihozták. Mintegy 136 olyan nő vett részt, akik in vitro megtermékenyítésen (IVF) estek át. Az alanyok vizeletében tizenhét különböző ftalát-metabolitot (a szervezetben bizonyos lebomláson átesett ftalátok) találtak.

A kutatók felfedezték, hogy a megtermékenyítést előkészítő kezelés részeként beérett petesejtek mennyisége, valamint a sikeresen megtermékenyített és embrióvá vált petesejtek mennyisége alacsonyabb volt, ha a vizsgált nők vizeletében a ftalátok három bomlástermékének magasabb koncentrációját találták.

A Human Reproduction című tudományos folyóiratban nemrég megjelent új tanulmányban a kutatók megpróbálták pontosan megérteni, hogyan hatnak a ftalátok a női termékenységre.

A tanulmány a Sheba Medical Center, a Ruppin Akadémiai Központ, valamint az amerikai Harvard és Columbia Egyetem kutatóinak nemzetközi együttműködésében készült. A kutatást Prof. Ronit Mechtinger, a Sheba IVF osztályának vezető orvosa és Dr. Zohar Brent-Yitzhaki, a Ruppin Akadémiai Központ mérnöki karának és egészségügyi informatikai központjának vezetője vezette.

A kutatók bizonyítékot kerestek a ftalátok jelenlétére a tüszőfolyadékban, amely körülveszi a petesejtet, amikor az a petefészek tüszőjében van az ovuláció előtt.

Olyan mintákra támaszkodtak, amelyeket 105 nőtől gyűjtöttek, akik IVF-et végeztek a Sheba-n. Az eredmények nem voltak biztatóak: A vizsgált 12 különböző típusú ftalát-metabolit közül 11-et találtak legalább egy mintában. A nők 76%-ának tüszőfolyadékában egyszerre hét különböző típusú ftalát-metabolitot találtak, öt alanynál pedig nem kevesebb, mint 10 különböző ftalát-metabolitot.

Csak két nőnél nem találtak ftalát-metabolitot a tüszőfolyadékban.

Szintetikus vegyszerek a legérzékenyebb helyen

„A tanulmány megállapításainak mindannyiunkat zavarniuk kell”

— mondta Brent-Yitzhaki.

Az ember által előállított vegyszereket a szervezet egyik legérzékenyebb helyén találták meg. Szerinte a helyzetet teljesen meg kellene fordítani.

Szerinte a petesejt környékének is a lehető legtisztábbnak kell lennie, hogy az emberiség továbbra is megfelelően szaporodhasson, és ne haljon ki. Ebben a tanulmányban olyan ftalátokat fedeztünk fel, amelyekről ismert, hogy befolyásolják a petesejt érési folyamatát és megzavarják a női termékenységet. Ez egy nagyon jelentős első felfedezés.

Férfi meddőséget okozhat a koronavírus

Egy izraeli tanulmány szerint a vírus jelentős elváltozásokat okozhat a herében, és a tesztoszteron jelenlétével is összefügghet a fertőzés súlyossága.

Hogyan jutnak el a ftalátok a női reproduktív rendszer mélyére?

A számos fogyasztási cikkből (például kozmetikumokból) származó ftalátok, amelyeknek az emberek ki vannak téve, az élelmiszerekkel, az ivással vagy akár a belélegzett levegővel jutnak a szervezetbe. A ftalátok a levegőben és a porban is megtalálhatóak

— magyarázza Brent-Yitzhaki.

„Korábbi tanulmányok a vérben is találtak ftalátokat, és feltételezhető, hogy a véráram útján a test különböző szerveibe és területeire, köztük a petefészkekre is átjutnak”

— mondta.

Létfontosságú szerep a petesejt fejlődésében

A tanulmány szerint a ftalátok a tüszőfolyadékban található mikroRNS-ekre – a sejtek génexpressziójának szabályozására használt molekulákra – gyakorolt hatásuk révén befolyásolhatják a termékenységet. Brent-Yitzhaki elmondta, hogy több tucatnyi-több száz molekuláról van szó, amelyek közül néhány döntő szerepet játszik a petesejt fejlődésében, érésében és megtermékenyítésében.

A kutatók a mikroRNS-t a tüszőfolyadékból izolálták.

Brent-Yitzhaki szerint az elvégzett statisztikai számítások során megállapították, hogy összefüggés van bizonyos ftalátok megjelenése a tüszőfolyadékban és a különböző mikro-RNS-molekulák szintje között a tüszőfolyadékban, valamint az általuk szabályozott gének között.

Megállapítja, hogy a ftalátok feltalálása 39 különböző mikro-RNS-molekula koncentrációjával hozható összefüggésbe, amelyek összesen 304, a női termékenységgel kapcsolatos génre (például a petefészek fejlődésére, a petesejtekre, a petesejtek érésére) vannak hatással.

„Így a vegyszereknak való környezeti kitettség károsíthatja a női termékenységgel kapcsolatos biológiai útvonalakat”

– mondta.

Brent-Yitzhaki végezetül megjegyezte, hogy fontos hangsúlyozni, hogy a ftalátok a vegyszereknak csak egy csoportját jelentik.

Minden vegyszer, amelynek ki vagyunk téve, hatással van az egészségünkre, így a ftalátok szerepe jelentős és nyugtalanító felfedezés, de sok más vegyszer is van, amelyek hatásait még vizsgálni kell.

Zemmour: Ma leépítik a nemzetet, aztán a családot, és magát az embert

Zemmour Budapesten találkozott Orbán Viktorral is, aki szerinte „megvédi a népét” a „dekonstrukcióval, Soros Györggyel és az LMTBQ-lobbival szemben”.