Férfi meddőséget okozhat a koronavírus

Egy izraeli tanulmány szerint a vírus jelentős elváltozásokat okozhat a herében, és a tesztoszteron jelenlétével is összefügghet a fertőzés súlyossága – írja a The Jerusalem Post.

A tanulmány készítői a vizsgált, fertőzött férfiak 13 százalékénak a spermájában mutatták ki a koronavírust. A COVID-19 fertőzés közepes vagy súlyos eseteiben szenvedő férfiaknál csökkenhet termékenység – derül ki Dr. Dan Aderka, a Sheba Orvosi Központ orvosa által végzett kutatásból.

Aderka arról számolt be, hogy az enyhe lefolyású koronavírus-fertőzötteknél a diagnózis után 30 nappal is 50 százalékkal csökkent a sperma mennyisége, koncentrációja és mozgékonysága.

12 koronavírusba meghalt beteg post-mortem vizsgálata közepes vagy súlyos változásokat mutatott ki a herék sejtjeiben, amelyek a spermiumok fejlődését támogatják, és azokban a sejtekben, amelyek tesztoszteront termelnek.

Aderka, akinek kutatását még nem tették közzé, a The Jerusalem Postnak elmondta, hogy ennek a jelenségnek az oka az ACE2-receptor jelenléte lehet a here egyes sejtjeinek felszínén, hasonlóan a tüdő, a vese és a szív felszínéhez.

A koronavírus kötődik az ACE2 receptorokhoz és elpusztítja a sejteket, ami a here esetében meddőséget okoz.

„Mivel a spermium érése 70-75 napot vesz igénybe, lehetséges, hogy ha a felépülés után két és fél hónappal spermium-vizsgálatot végzünk, akkor még inkább csökkenhet a termékenység”

– mondta Aderka.

Hozzátette: az sem világos, hogy a spermiumok minőségére és mennyiségére gyakorolt ​​hatás visszafordítható-e, vagy tartós-e. Szerinte az orvosoknak ugyanezeket a betegeket kell megvizsgálniuk a gyógyulás után hat hónappal és egy évvel, hogy erről meggyőződjenek.

Aderka érdekesnek nevezte, hogy a TMPRSS2 nevű enzim segíti a vírust az ACE-receptorhoz való kötődésben, megkönnyítve annak a sejtekbe történő bejutását. A TMPRSS2-t a tesztoszteron aktiválja.

„Ez a jelenség magyarázhatja a férfiak magasabb fertőződési és halálozási arányát a nőkhöz és a szintén alacsony tesztoszteronszintű gyermekekhez képest”

– mondta a kutatást vezető orvos.

A súlyos betegeken segíthet az új izraeli koronavírus elleni gyógyszer

Az Enlivex Therapeutics izraeli immunterápiával foglalkozó cég pozitív eredményekről számolt be az Allocetra nevű gyógyszerre épített kezeléssel kapcsolatban, amelyet a koronavírus-fertőzés miatt súlyos állapotba került betegek esetében alkalmaztak.