A súlyos betegeken segíthet az új izraeli koronavírus elleni gyógyszer

Az Enlivex Therapeutics izraeli immunterápiával foglalkozó cég pozitív eredményekről számolt be az Allocetra nevű gyógyszerre épített kezeléssel kapcsolatban, amelyet a koronavírus-fertőzés miatt súlyos állapotba került betegek esetében alkalmaztak.

A kiváló eredményeket öt koronavírus-fertőzés miatt kórházi kezelésre szoruló beteg esetében alkalmazott terápia kapcsán sikerült elérniük. A betegek közül hárman súlyos, ketten pedig kritikus állapotban voltak. Az Allocetra-kezelés után mind az ötük esetében teljes gyógyulást sikerül elérni; a súlyos állapotban lévőket átlagosan 5,5 nap múlva engedték ki a kórházból, a kritikus állapotúak pedig 8,5 nap múlva hagyhatták el a gyógyintézményt. Káros mellékhatások egyiküknél sem jelentkeztek – írja a Pharmafile orvosi szakportál..

A terápiát tíz szepszisben szenvedő betegnél is tesztelték, hasonló hatékonysággal és biztonsággal.

„Kórházunkban immár 15 beteget kezeltünk Allocetrával, 10-et szepszissel, ötöt pedig a COVID-19-el kapcsolatban” – magyarázta Vernon van Heerden professzor, az izraeli Hadassza Kórház Orvostudományi Osztályának vezetője, aki mindkét vizsgálati folyamatot koordinálja.

„Azon meggyőző előzetes eredmények alapján, amelyek bizonyították az Allocetra biztonságosságát és hatékonyságát ezekben a súlyos esetekben, az Envilex terméke előnyös lehet a súlyos vagy kritikus állapotban lévő COVID-19 betegek számára”.

Koronavírusban szenvedő beteg az izraeli Hadassza kórházban

Az eddigi tapasztalatok alapján az Enlivex most azt tervezi, hogy „a lehető leghamarabb” II. fázisú vizsgálatoknak vetik alá a kezelést. Ezek a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos megbetegedések gyógyítására irányuló kísérletek párhuzamosan folynak majd azokkal a II. fázisú vizsgálatokkal, amelyek a szepszishez kapcsolódó szervi elégtelenségek kezelését célzó terápia hatékonyságát fogják vizsgálni.

Az Allocetra egy olyan innovatív immunterápia, amelyet az egyensúlyát vesztett, életveszélyes állapotot eredményező immunrendszer egyensúlyának helyreállítására fejlesztettek ki, az immunrendszer saját természetes szabályozási mechanizmusait felhasználva. A makrofágokat és a dendritikus sejteket kifinomultan aktivizáló Allocetra képes megakadályozni a COVID-19-hez a súlyos esetekben társuló citokinvihar-szindrómát és helyreállítja a biztonságos immunegyensúlyt – mégpedig az immunrendszer elnyomása nélkül.

Izraeli tudósok szerint a baktériumok kulcsfontosságúak lehetnek a vírusfertőzések gyógyításában

A kutatást vezető izraeli tudós szerint a mostani felfedezések „a különböző vírusos megbetegedéseket, sőt, talán még a jelenlegit is kezelni képes gyógyszerekhez vezethetnek”.