A palesztin ellenállás új szimbóluma: a kanál

Már kanál is, a hagyományos zászlók és transzparensek mellett a palesztin ellenállás jelképévé vált, miután a múlthéten megszökött hat rab állítólag ezzel az eszközzel hajtotta végre Izrael egyik legnagyobb börtönszökését – írja The Times of Israel.

Amikor a hat palesztin fogoly szeptember 6-án egy alagúton keresztül megszökött a szigorúan őrzött Gilboa börtönből, a palesztin közösségi oldalakon sokan osztották meg a képeket az alagútról, és a kiásott lyukról.

A „csodás kanál” hashtag azt sugallta, hogyan történhetett meg a „hollywoodi bravúr”. De hogy az evőeszköz valóban közreműködött-e, vagy csak kitalálták a szerepét, eleinte nem volt egyértelmű.

Szerdán az egyik elfogott szökevény ügyvédje az AFP-nek azt mondta, hogy ügyfele, Mahmud Abdullah Ardah azt állította, hogy kanalakat, tányérokat, sőt még egy vízforraló nyelét is felhasználták, hogy alagutat ássanak a cellájukból. Az ügyvéd, Roslan Mahajana szerint ügyfele decemberben kezdte el „kikaparni magát” a börtönből.

Más jelentések szerint a hat férfi tányérokat és egy serpenyő kihegyezett nyelét használta az ásás megkezdéséhez, nem pedig kanalakat.

„Elszántsággal, éberséggel… és ravaszsággal, valamint egy kanállal sikerült kiásni egy alagutat, amelyen keresztül a palesztinok megszöktek”

– írta Sari Orabi író az Arabi 21 oldalán.

Mohammed Sabaaneh palesztin karikaturista szerint a szökés nevetségessé tette Izrael biztonsági rendszerét. Több rajzot is készített az kanálról, köztük egyet „A szabadság alagútja” címmel.

Az ügy az arab világban máshol is csodálatot váltott ki, ahol az Izrael által fogva tartott foglyokat támogató tüntetésekre többen vittek magukkal kanalakat.

Kuvaitban Maitham Abdal művész egy óriási kezet faragott, amely erősen szorít egy kanalat – ahogy ő nevezi, a „szabadság kanalát”.

Hasonlóan ihletett állapotba került Raed al-Qatnani ammani grafikus is, aki hat sziluettet ábrázolt, akik a szabadság felé vezető hídra lépnek, amely képen a hidat egy kanál szimbolizálja.

Az izraeli biztonsági erők elfogták a hiányzó két palesztin szökevényt

Az Izraeli Védelmi Erők, a Sin Bét és a Jamam terrorizmus elleni rendőri egység közös művelete során a két terroristát élve kapták el, majd kihallgatásra átadták őket, közölte a hadsereg.

Tulkaremben Ghassan Mahdawi számára a szökés számos emlékeket idézett fel. Ő és egy másik fogoly 1996-ban egy izraeli börtönből szökött meg egy alagúton keresztül, amelyet nem konyhai eszközökkel, hanem szögekkel ástak. Azért tartóztatták le, mert az 1990-es évek elején, az első intifáda idején egy fegyveres terrorista csoporthoz tartozott.

„Nincs semmi, amit a foglyok ne tehetnének meg… és mindig van egy hiba a rendszerben”

– mondta Mahdawi, akit szökése után újra letartóztattak, majd összesen 19 évnyi fogva tartás után szabadon engedtek.

„Egy izraeli börtönből megszökni minden rabnak eszébe jut”

– mondta Mahdawi, aki hozzátette az, hogy mindezt egy kanállal tették meg, olyasvalami, ami „be fog vonulni a történelembe”.

Plüssmaci helyett gépfegyver: az Izrael-elleni terror fiatalodó arca

Az iszlamista terrorszervezetek mindent elkövetnek, hogy soraikat egyre fiatalabb gyermekekkel töltsék fel, akik számára nem számít más, csak hogy izraelieket ölhessenek.