Az afganisztáni Iszlám Állam hivatalosan vállalta a kabuli öngyilkos merényleteket

A Pentagon korábban megerősítette, hogy az IS-t gyanítják a háttérben. 

A terrorszervezet fényképet is közzétett az egyik merénylőről, akit Abdul Rehman Al-Loghri néven azonosítottak -írja a Jerusalem Post.

A csütörtöki támadásban legalább hatvanan meghaltak, a Pentagon pedig 12 amerikai katona haláláról számolt be.

FJ on Twitter: „BREAKING:Islamic State (IS/ISKP) officially claims the #KabulAirport attack and releases picture of one suicide bomber (PBIED) identified by IS as Abdul Rehman Al-Loghri (which indicates he was probably from Logar province) #Afghanistan pic.twitter.com/lYOYRpvFac / Twitter”

BREAKING:Islamic State (IS/ISKP) officially claims the #KabulAirport attack and releases picture of one suicide bomber (PBIED) identified by IS as Abdul Rehman Al-Loghri (which indicates he was probably from Logar province) #Afghanistan pic.twitter.com/lYOYRpvFac

Az afganisztáni Iszlám Állam vagy Horeszáni Iszlám Állam (ISKP) egyike az ország legbrutálisabb terrorcsoportjainak. A csoport tagjai olyan pakisztáni és afgán iszlamistákból állnak, akik szerint a tálibok nem elég extrémek.

A tálibok hivatalos elítélő nyilatkozata, és az, hogy az amerikaiak tudtak a veszélyről arra utal, hogy a csoport a tálibokat megkerülve hajtotta végre a merényletet.

A csoportot ISIS-K-nak is nevezik – írja a BBC – és az elmúlt években a mozgalmuk tagjai követtél el a legkegyetlenebb akciókat. Egy alkalommal egy szülészetet támadtak meg, ahol több terhes kismamát meggyilkoltak.

A csoport része a nemzetközi ISIS terrorhálózatnak. Meglehetősen kevés tagot számlál, mert gyakran összetűzésbe került a tálibokkal és az afgán védelmi erőkkel is.

Kabuli robbantás: a BBC legalább 60 halottról tud

A repülőtér környékén tartózkodó amerikai állampolgárokat a támadás előtt figyelmeztették, hogy „azonnal távozzanak”.