Kiadták a figyelmeztetést a tálibok: az Iszlám Állam beszivárogott a soraik közé

A tálib vezetés utasította az összes parancsnokát, hogy vizsgálják meg katonáik hátterét, remélve, hogy így kiszűrhetik a soraikban bujkáló más szélsőséges csoportok tagjait.

Jelenleg az Iszlám Állam „Khoraszán tartománya”, vagyis az ISIS-K kis létszámú, de rendkívül aktív lázadást folytat Afganisztánban – először még a nemzetközileg elismert afgán kormány ellen, amelyet az Egyesült Államok és más koalíciós erők támogattak, majd annak bukását követően a tálibok ellen, akik augusztus 15-én elfoglalták Kabult, az ország fővárosát.

A tálib vezetés úgy döntött, hogy Afganisztán kormányzására összpontosít az iszlám törvényeknek a csoport által képviselt értelmezése szerint, és tartózkodik attól, hogy megpróbálja ideológiáját az ország határain túlra kiterjeszteni. Ez a döntés a jelentések szerint felbosszantotta a csoport számos katonáját, akik közül néhányan átálltak a táliboktól, hogy szélsőségesebb csoportokhoz, például az Al-Kaidához és az ISIS-K-hoz csatlakozzanak.

Ami azonban még baljóslatúbb, hogy mások a feltételezések szerint a tálibok soraiban maradtak, vagy éppenséggel csatlakoztak hozzájuk.

Ennek következtében szeptember végén a tálib vezetés utasította összes parancsnokát, hogy vizsgálják meg katonáik hátterét, remélve, hogy így kiszűrhetik a tálibok között rejtőzködő más szélsőséges csoportok tagjait.

Durvul az Iszlám Állam és a tálibok közti harc: pokolgépes merénylet történt egy kabuli mecset előtt

A merénylet mögött az Iszlám Államot lehet sejteni.

Egy névtelenül nyilatkozó magas rangú tálib tisztviselő a CBS Newsnak elmondta, hogy szerinte az ISIS-K vezetője – akinek személyazonossága továbbra is ismeretlen – is azok között van, akik beszivárogtak a csoportba. Ez a vezető, akit az ISIS-K körében „Shahab al-Muhajir” néven ismernek, a pletykák szerint egy „Sanaullah” nevű afgán, bár ezek közül egyik részletet sem erősítették meg minden kétséget kizáróan.

Más tálibok vitatták, hogy az ISIS-K jelen lenne a soraikban. Saeed Khosty, az új kormány belügyminisztériumának szóvivője tagadta, hogy az al-Mudzsahir a csoporton belül működne, és igyekezett kisebbnek láttatni az ISIS-K által képviselt fenyegetést.

Khosty azonban maga is megjegyezte, hogy a tálib kormánynak nem sikerült megszereznie az előző kormány biztonsági aktáit, amelyek az ISIS-K harcosairól szóló információkat tartalmaztak – ezek segítségével azonosítani tudnák a csoport tagjait.

Az ISIS-K volt felelős a Hamid Karzai nemzetközi repülőtér elleni öngyilkos merényletért az amerikai evakuációs légi szállítás során, amelynek következtében tizenhárom amerikai katonatiszt és közel kétszáz afgán civil vesztette életét.

Bár még nem vállalta a felelősséget, valószínűleg ez a szervezet követte el a pénteki támadást is a kundúzi Said Abad mecset ellen, amelyet a város síitái használnak, és amely régóta célpontja az ISIS terrortámadásainak. A tálibok az ISIS-K-t okolták a támadásért, és megígérték, hogy megvédik az afganisztáni síitákat (annak ellenére, hogy ők maguk is hajtottak végre támadásokat ellenük).

Elkezdődött a hatalmi harc a tálibok között

Sem a tálib vezetők, sem a pakisztáni hírszerzés vezetői nem számítottak arra, hogy le tudják győzni az Egyesült Államokat.