Reuters: Miért támadta meg Moszkvát az Iszlám Állam?

Az Iszlám Állam vállalta a felelősséget a moszkvai koncerten elkövetett, több tucat civil életét követelő brutális támadásért.

A Reuters gyűjtötte össze a legfontosabb információkat az Iszlám Állam ISIS-K néven ismert afganisztáni ágáról és az Oroszország elleni támadás indítékairól.

MI AZ ISIS-K?

Az Iszlám Állam Khoraszán (ISIS-K), amely nevét az Irán, Türkmenisztán és Afganisztán egyes részeit magában foglaló régió régi elnevezéséről kapta, 2014 végén alakult meg Kelet-Afganisztánban, és hamar kétes hírnevet szerzett magának a szélsőséges brutalitásával.

Az Iszlám Állam egyik legaktívabb szervezetének számító, ISIS-K létszáma a 2018 körüli csúcspontja óta csökkenő tendenciát mutat:

a tálibokkal és az amerikai erőkkel folytatott harcok súlyos veszteségeket okoztak a terrorszervezetnek.

MILYEN TÁMADÁSOKAT HAJTOTT VÉGRE EDDIG A CSOPORT?

Az ISIS-K számos támadást hajtott már végre, többek között mecsetek ellen, elsősorban Afganisztánon belül, de újabban a környező országokban is.

Az év elején az Egyesült Államok lehallgatott egy beszélgetést, amely megerősítette, hogy a csoport hajtotta végre az iráni kettős robbantásos merényletet, amelyekben közel 100 ember vesztette életét.

2022 szeptemberében az ISIS-K harcosai vállalták a felelősséget a kabuli orosz nagykövetségen elkövetett halálos öngyilkos merényletért.

A csoport volt felelős a kabuli nemzetközi repülőtér elleni 2021-es támadásért is, amely 13 amerikai katonát és számos civilt ölt meg a kaotikus amerikai evakuálás során.

Március elején a Közel-Kelet legmagasabb rangú amerikai tábornoka azt mondta, hogy az ISIS-K „akár hat hónapon belül” megtámadhatja az Afganisztánon kívüli amerikai és nyugati érdekeltségeket.

MIÉRT TÁMADNÁK MEG OROSZORSZÁGOT?

„Az ISIS-K az elmúlt két évben Oroszországra fixálódott, és propagandájában gyakran kritizálta Putyint”

– mondta Colin Clarke a Soufan Center, egy washingtoni székhelyű kutatócsoport munkatársa.

Michael Kugelman, a washingtoni székhelyű Wilson Center munkatársa szerint az ISIS-K

„úgy látja, hogy Oroszország bűnrészes a muszlimokat rendszeresen elnyomó tevékenységekben”.

Hozzátette, hogy a csoport számos közép-ázsiai militánst tudhat a tagjai között, akiknek külön, saját sérelmeik vannak Moszkvával szemben.

Most érkezett: terrortámadást terveztek az egyik moszkvai zsinagóga ellen

Az orosz Szövetségi Biztonság Szolgálat kommandósai még időben likvidálták a terroristákat.