Az ébredéstől a körforgásig – Heti Grün

Oktatási átalakítás és afgán helyzet, hitéleti gratuláció és zsinagógák története. Az elmúlt hét izgalmas olvasmányainak összefoglalója Neokohn-cikkek környezetbarát újrahasznosításával.

Interjú

Orbán Balázzsal, a Miniszterelnökség miniszter-helyettesével, a Mathias Corvinus Collegium kuratóriumának elnökével az MCC kapcsán beszéltünk a felsőoktatási rendszer átalakításáról, a konzervativizmusról, a zsidó-keresztény értékeken nyugvó Európáról, Magyarország nemzetközi példájáról és hazánk Izraelhez fűződő viszonyáról. Megyeri A. Jonatán írása itt olvasható.

Afgán helyzet

Az Egyesült Államok vezetése már hosszú évek óta nem tudott megfelelő indokot szolgáltatni miért volt még mindig Afganisztánban. A nemzetépítés megbukott, az al-Kaida már évek óta nem fenyegeti a Nyugatot, és az amerikai lakosság is belefáradt a végtelen háborúskodásba. Hende Olivér írása itt olvasható.

A közelmúlt leghírhedtebb rémuralma volt az a kicsit több, mint öt esztendő, amikor 1996 és 2001 között a tálibok irányításuk alá vonták Afganisztánt. Ez a rémuralom újra megvalósulhat, hiszen az amerikai csapatok kivonása után az iszlamista csoport elfoglalta az ország jelentős részét. Hajdú Tímea szerkesztőnk írása itt olvasható.

Belföld

Lapunk megírta, hogy Izrael-ellenes portálhoz csatlakozik a Politikatörténeti Intézet.

Azt a Szabad Népbe illő történetet is megírtuk, hogy Radnóti Zoltán megtekintette a miskolci Mazsihisz hitéletét, a helyi neológ rabbi, Markovics Zsolt megköszönte a gratulációt, de tisztázta: ez nem csak az ő érdeme.

Történelem

Zsinagógából természettudományi stúdió – természettudományi stúdióból zsinagóga. Új funkciót adni egy épületnek gyakorlatilag a képzelőerőnk határain és az anyagiakon múlik, azonban egy térnek újból szakrális funkciót adni valóságos micva, jócselekedet. Cseh Viktor írt a témában.

Felsejlik a múlt – Heti Grün

Nácibotrányok és Dennis Prager, kitelepített zsidók és klímafrász.