Izrael-ellenes portálhoz csatlakozik a Politikatörténeti Intézet

Büszkén jelenthetjük, hogy a Mérce társoldali hálózata ma újabb taggal bővül. A Politikatörténeti Intézethez, a PTI Társadalomelméleti Műhelyéhez, a Múltunk folyóirathoz, valamint a Napvilág Kiadó könyveihez kapcsolódó írások és beszélgetések ezentúl a pti.merce.hu oldalon lesznek elérhetőek – írta meg a Mérce oldala.

A Mérce portál már korábban is az Izrael-ellenes üzenetek fő magyarországi fóruma volt.

A Tett és Védelem Alapítvány 2018-ban szemlézte a Mérce Izraelről szóló híreit, amikor még Jámbor András volt a főszerkesztő.

A TEV így írt cikkében:

„(Egy Mérce-cikk) az izraeli kormánypártokat »fanatikusoknak« nevezte, ám itt nem állt meg: szerinte Izrael létrejötte óta »a képviseleti demokrácia kulisszái mögött egy militarista rezsim uralkodik«, korábbi miniszterelnökei – így Menachem Begin vagy Jichak Shamir – »terroristák« voltak, és 1967 óta pedig »etnikai tisztogatást« folytat az ország. Vázsonyi azt is felveti, hogy Netanjahut nemzetközi bíróság elé lehetne citálni menekültek »deportálásáért«, ártatlan civilek »meggyilkolásáért« és »népirtó« idegen kormányokkal való kereskedelemért és »illegális földfoglalásért«.”

Jámbor azóta jó eséllyel számíthat arra, hogy jövőre bejut a parlamentbe, Karácsony is mellette kampányol.

A portál persze azóta sem változott, hogy Jámbor távozott, a májusi gázai-izraeli konfliktus során Bogatin Bence ilyen címmel írt cikket:

„Szerda hajnalban is folytódtak az izraeli támadások, egyre nő a halottak száma”.

A cikk tisztázza, hogy

„az izraeli hadsereg szerda hajnalban is folytatta Gáza bombázását: légicsapások százait hajtották végre gázai célpontok ellen, a palesztin ellentámadások során pedig több rakétatámadás érte Tel-Avivot, Beér-Sevát és más izraeli városokat.”

A MIMC Egyesület elemzése szerint egyébként a portál végig Izrael-ellenes hangvételt képviselt a májusi harcok alatt.

Ezzel a portállal társul most a Politikatörténeti Intézet, melynek főigazgatója Egry Gábor történész.

Szélsőbaloldali, anticionista képviselő is bejuthat 2022-ben az országgyűlésbe

Jámbor András jelenleg a legnépszerűbb ellenzéki jelölt választókerületében, Karácsony Gergely is mellette kampányol.

Címlapképünk illusztráció.