Nagy-Britannia is bírálja a lengyel kárpótlási törvényt

Nagy-Britannia szerdán elítélte, hogy a lengyel törvény korlátozza a holokauszt idején a lengyel zsidóságtól kifosztott zsidó vagyonnal szemben támasztott követeléseket — írja az Arutz7.

Wendy Morton, az Egyesült Királyság Külügyminisztériumának minisztere a Twitteren azt írta: „Csalódottak vagyunk a jogszabályok elfogadása miatt, amelyek korlátozzák a vagyon-visszaszolgáltatás lehetőségeit Lengyelországban.”

„A holokauszt áldozatainak, családjaiknak és leszármazottaiknak jogi utat kell biztosítani az ilyen követelések érvényesítésére” – tette hozzá.

A törvényjavaslat, amelyet múlt szerdán hagyott jóvá a lengyel parlament, majd később Andrzej Duda elnök is aláírta, megakadályozza a zsidó vagyon visszaszolgáltatását vagy kompenzációját a holokauszt túlélőinek és leszármazottaiknak.

A törvényjavaslat, amelyet utólag kell alkalmazni, szinte lehetetlenné teszi az ellopott vagyontárgyak tárgyában hozott több mint 30 évvel ezelőtti határozatok elleni fellebbezést.

A törvény a jóvátételi igények mintegy 90 százalékát érintené.

A brit kritika az Egyesült Államok hasonló kritikáját követi. Antony Blinken külügyminiszter hétfőn aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Lengyelország jóváhagyta a restitúciós törvényt.

„Mélységesen sajnáljuk ezen módosítások elfogadását. Továbbá sürgetjük a lengyel kormányt, hogy konzultáljon az érintett felek képviselőivel, és dolgozzon ki világos, hatékony és eredményes jogi eljárást az elkobzott vagyoni követelések rendezésére ésmegfelelő mértékű igazságszolgáltatásra az áldozatok számára. Ilyen eljárás hiányában ez a jogszabály kárt fog okozni minden lengyel állampolgárnak, akinek tulajdonát jogtalanul vették el, beleértve a holokauszt áldozatául esett lengyel zsidókat is ” – mondta Blinken.

Jair Lapid külügyminiszter élesen bírálta a törvény jóváhagyását és úgy fogalmazott: „Lengyelország ma nem először hagyott jóvá az antiszemita és etikátlan törvényt. Ma este utasítottam a varsói izraeli nagykövetség ügyvivőjét, hogy térjen vissza azonnal Izraelbe határozatlan időre szóló konzultációra. „

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök élesen bírálta Lapid döntését, miszerint a lengyel törvény elfogadása leépíti a két ország közötti diplomáciai kapcsolatokat.

„Izrael azon döntéséből, hogy leminősítse diplomáciai képviseletét Varsóban, hiányzik az indoklás és a felelősségérzet” – jelentette ki Morawiecki. „Jair Lapid szavai felháborítanak minden becsületes embert.”

„Lengyelország kudarcot vallott, de Izrael túlreagálta, a kapcsolatok mélyponton”

A From The Depths alapítója, Jonny Daniels reagál a lengyel törvényekre, amelyek korlátozzák a zsidó tulajdonra vonatkozó követeléseket.