„Lengyelország kudarcot vallott, de Izrael túlreagálta, a kapcsolatok mélyponton”

A From The Depths alapítója, Jonny Daniels reagál a lengyel törvényekre, amelyek korlátozzák a zsidó tulajdonra vonatkozó követeléseket.

Jonny Daniels, a From The Depths szervezet elnöke beszélt az Arutz Shevával, miután a lengyel kormány jóváhagyta azt a törvényt, amely korlátozza a holokauszt idején a lengyel zsidóságtól elvett zsidó vagyon visszakövetelésének lehetőségeit.

„A törvény alapvetően a lengyelek oldaláról jön, hogy rendezze a problémákat a restitúcióval kapcsolatos kérdésekben Lengyelországban” – magyarázta.

„A restitúció számunkra nyilvánvalóan a háború alatt elveszett zsidó tulajdonokat jelenti, de a lengyelek számára ez mást is jelent. Azt hiszem, ezen a ponton talán nem értjük a lengyel fél jelentőségét sem.”

Daniels a lengyel miniszterelnökkel egy korábbi fotón.

„A kárpótlás története óriási Lengyelországban, ez nem csak zsidó kérdés – folytatta Daniels -, de az elmúlt 30 évben nagy káosz alakult ki abban, hogy valójában mi történt a restitúció tekintetében – sok csalárd eset történt, elsősorban lengyelek és sajnos néha izraeliek bevonásával – és ezek az esetek valóban olyan helyzetet hoztak, amelyben a lengyel kormány úgy érezte, hogy valamit tenni kell. ”

Rámutatott, hogy a törvényjavaslatot nem csak a jobboldali lengyel kormány szorgalmazta, hanem egy olyan törvényjavaslat, amelyet „mindenki szorgalmazott, és úgy gondolom, hogy talán [Izrael részéről] hiányzott a megértés, és ha jobb helyzetben lettek volna a viszonyok a két ország között, talán a mai zűrzavar kezelése jobban ment volna”.

A kérdésre Jair Lapid külügyminiszter megjegyzéseiről, miszerint a lengyel törvény „antiszemita” és „erkölcstelen”, Daniels azt mondta: „Ez nem olyan rossz. Az antiszemitizmus nem újdonság. Az antiszemitizmus olyasmi, amit hosszú évek óta tapasztalunk, és a jövőben is meg fogjuk tapasztalni. ”

Ismét rámutatott, hogy a törvényt az egész lengyel parlament írta alá, és „Lengyelországban egyetlen parlamenti képviselőt sem lehet antiszemitának nevezni. Nevetséges. Ez nem így működik. Amikor hiányzik a megértés és a párbeszéd, és szinte már három éve nincsenek valódi kapcsolatok az országgal, akkor a törvényjavaslatot antiszemitának nevezni nem a legjobb ötlet, és hosszú távon nem segít nekünk. Egyszerű a dolog.”

Daniels tisztázta, hogy „az izraeli kormány nyilvánvalóan nem hibás az itt történtekért.” A lengyel félnek valóban feladata lenne, hogy jobban megmagyarázza magát, viszont Izrael túl érzelmesen reagált.

„Azt hiszem, valóban az a helyzet áll előttünk, amelyben két félnek csak le kellett ülnie, és megpróbálni erről beszélni. A lengyel oldalon az volt a teher, hogy ezt előrevigyék. Nem sikerült nekik, és ez vezetett minket ahhoz a helyzethez, amelyben ma vagyunk, ahol a kapcsolatok a legalacsonyabb ponton vannak, azt hiszem, amit valaha láttunk.”

Kutatnak a még élő magyar Világ Igazai után

Jonny Daniels brit-izraeli aktivista, a lengyelországi From the Depths alapítvány elnöke idős magyarországi embermentőket keres, hogy támogassa és segíthesse őket.