Kutatnak a még élő magyar Világ Igazai után

Jonny Daniels brit-izraeli aktivista, a lengyelországi From the Depths alapítvány elnöke magyarországi idős embermentőket keres, hogy támogassa és segíthesse őket – írja a Mandiner.

A Mandiner interjújában elhangzik a kérdést: „csak a Jad Vasem által elismert embermentőkön segítenek?”

Daniels válasza szerint „alapvetően igen. Történetesen van néhány idős, akiknek segítünk, és akiket a Jad Vasem nem ismert el embermentőként – ez bonyolult kérdés, és nem is szeretnék belemenni.”

Az aktivista azt is elmondta, hogy

„információink szerint Magyarországon még mindig él tíz embermentő, akik zsidókat mentettek a holokauszt alatt. Nagyon sok kísérletet tettünk a fellelésükre, de nem jártunk sikerrel. Nagyon szeretnénk kimutatni számukra a szeretetünket és tiszteletünket, és mindent meg akarunk tenni, hogy segítsünk nekik, amíg még lehet. Úgy érezzük, sokkal tartozunk számukra, és ezért akarjuk megtalálni az utolsó tíz embermentőt Magyarországon.”

A kérdésre, miszerint „milyen segítséget szeretnének nyújtani nekik”, Daniels úgy felelt, hogy

„Az attól függ, mire van szükségük, de ha mást nem, karácsonyi csomagot mindenképpen szeretnénk küldeni nekik! Meg akarjuk mutatni, hogy fontosak számunkra. És ha nyitottak rá, akkor terjeszteni is szeretnénk bátor tetteik történetét. Persze vannak, akik inkább kerülik a figyelmet, és nem akarják, hogy sokan tudjanak róluk – ezt is tiszteletben tartjuk.”

Mint hozzátette, „mi főleg azért szeretnénk minél több emberrel megismertetni a történetüket, mert annyira sokat lehet tanulni tőlük. Ők a legsötétebb és legrosszabb időkban maradtak emberek. Szeretnénk minél többet megtudni arról, miért és hogyan csinálták. A történetüket és az emléküket meg kell őrizni. Én 34 éves vagyok, az én generációmnak a feladata, hogy ezt a feladatot elvégezzük.”

A teljes cikk itt olvasható.

Veszélyeztetett idős lengyel zsidómentőkön segítenek

A zsidó szervezet úgy érezte, most rajta a sor, hogy a koronavírusnak jobban kitett, 70 év feletti zsidómentőről gondot viseljen.