Veszélyeztetett idős lengyel zsidómentőkön segítenek

Úgy érezték, most rajtuk a sor, hogy a koronavírusnak jobban kitett, 70 év feletti zsidómentőkről gondot viseljenek.

Krystyna Kowalska varsói tinédzserként négytagú zsidó család életét mentette meg azzal, hogy családi pékségükben elbújtatta őket a holokauszt alatt. Nem emlékszik rá, hogy félt volna, bár amennyiben lebukott volna, minden bizonnyal egész családját a helyszínen lelövik az általuk rejtegetett zsidókkal együtt — írja a JTA.

Most, 88 évesen viszont félti életét a koronavírus miatt, melynek halálozási rátája kifejezetten magas a 70 év felettiek körében.

“Ijesztő kimenni, amikor látom, mit művel a vírus a korcsoportomban” — vallotta be Kowalska, aki egy háromemeletes, lift nélküli házban él özvegyen.

Lengyelországban eddig 200 fertőzöttről és öt halálesetről tudni.

A hozzá hasonló idősek a világ minden táján minimalizálták a külvilággal való kapcsolattartást, hogy elkerüljék a COVID-19 fertőzést. A varsói zsidómentőknek azonban ezen a héten nagyságrendekkel könnyebb lett a feladat.

A „Mélységből” (From the Depths) nevet viselő emlékező csoport, ami tavaly óta ingyenes taxijáratokat biztosít a zsidómentők számára, négy autóból álló flottát különített el arra a célra, hogy alapvető szükségeket jelentő árucikkeket szállítson házhoz az idős hősök otthonaiba, minimalizálva ezzel a fertőzés kockázatát.

Vasárnap óta az alapítvány közel húsz „Világ Igazának” szállított élelmiszereket. A taxikat minden egyes út után lefertőtlenítik, és a csoport alapítója, Jonny Daniels személyesen, maszkot és kesztyűt viselve adja át az árucikkeket a lengyel zsidómentőknek.

Elmondása szerint a járvány kitörése után csak nőtt az igény a taxi-szolgáltatásukra, mivel az idősek számára ez kevesebb kockázatot jelent, mint a tömegközlekedés. A vásárlás azonban nehézségekbe ütközött a számukra, a „pánikoló felhalmozók” miatt, akik kifosztották az üzleteket.

A szervezet tehát készített egy 40 címet tartalmazó listát, és szombatig mindegyikbe igyekszik eljuttatni az alapvető élelmiszereket. Daniels szerint sokukkal összebarátkozott az évek során, és a magányos zsidómentők gyakran invitálják teára, ölelésre, vagy puszira, amiket azonban udvariasan visszautasít.

A szervezet emellett elkülönít időt arra is, hogy telefonbeszélgetésekkel oldják az elszigeteltség érzését.

“Ezek az emberek kiálltak a zsidók mellett a szükség órájában. Most az ő órájuk jött el, és nekünk kell kiállnunk mellettük”

— összegezte motivációjukat a szervezet vezetője.