Lengyel kormányfő: alaptalan és felelőtlen, hogy Izrael csökkenti a kétoldalú diplomáciai kapcsolatok szintjét

Alaptalannak és felelőtlennek nevezte vasárnap Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, hogy a közigazgatási eljárásokról szóló törvény módosítása miatt Izrael csökkentette a kétoldalú diplomáciai kapcsolatok szintjét – írja az MTI.

Morawiecki arra reagált a Facebook közösségi honlapján, hogy Jaír Lapid izraeli külügyminiszter szombat este határozatlan időre konzultációra visszahívta a varsói izraeli nagykövetséget irányító ügyvivőt, a szabadságát hazájában töltő lengyel nagykövetnek pedig javasolta: egyelőre folytassa vakációját.

Lapíd azon szavait, melyek szerint Varsó „nem először hozott antiszemita és erkölcstelen törvényt”, Morawiecki „minden becsületes ember számára felháborítónak” minősítette.

Az izraeli döntést megelőzően Andrzej Duda lengyel elnök aláírta az Izrael, valamint az Egyesült Államok által is vitatott, viszont a lengyel alkotmánybíróság 2015-ös döntését megvalósító, a varsói parlamentben szinte egyhangúlag megszavazott törvényt, mely értelmében Lengyelországban harminc év elmúltával nem lehet kétségbe vonni a közigazgatási eljárások során hozott döntéseket az elkobozott ingatlanok visszaszolgáltatásáról.

Izraeli álláspont szerint ez csorbítja a holokausztot túlélők jogait. Morawiecki erre vonatkozóan aláhúzta: Lengyelországban civil eljárásokban továbbá is időhatár nélkül lehetséges a kárpótlás az igazságtalanul elkobozott vagyonért.

A régi közigazgatási előírások viszont számos emberi tragédiához vezettek Lengyelországban, és véget kellett vetni annak, hogy emberek tízezrei elveszítik lakásaikat – magyarázta.

A vagyont hamisított dokumentumok alapján, a második világháború áldozatainak rovására gyakran nem a valódi tulajdonosok vagy örököseik „nyerték vissza”, hanem „politikai háttérrel rendelkező csalók és közönséges bűnözők” – utalt Morawiecki a lengyelországi közvéleményt hosszabb ideje foglalkoztató számos ügyre, melyek során az állítólagos felhatalmazottak a száz évnél jóval idősebb, utólag fiktívnek bizonyult személyek nevében nyertek kárpótlást.

Morawiecki – utalva Lapídnak az antiszemitizmusról és holokausztról szóló szavaira – hangsúlyozta: Lengyelország soha nem engedi meg, hogy izraeli politikusok hamis vádakat emeljenek ellene a holokausztban való állítólagos részvétel miatt, és hogy „a németek által meggyilkolt lengyelek és lengyelországi zsidók millióinak emlékezetét politikai eszközként használják”.

Amennyiben az izraeli kormány továbbra is hasonló támadásokat intéz Varsó ellen, ez „nagyon negatív hatással lesz a kapcsolatainkra, a kétoldalúakra és a nemzetközi fórumokon létezőkre egyaránt” – hangsúlyozta a lengyel kormányfő.
A szombati izraeli döntések kapcsán a lengyel külügyi tárca már aznap éjjel arányos diplomáciai választ helyezett kilátásba.