Izrael visszahívja lengyelországi követét

Andrzej Duda lengyel elnök szombaton törvénybe iktatta a holokauszttal kapcsolatos kárpótlási igényeket korlátozó törvényt – írja az Arutz7.

Jair Lapid izraeli külügyminiszter rögtön reagált az üggyel kapcsolatban:

„Lengyelország ma, nem először, egy antiszemita és etikátlan törvényt hagyott jóvá. Ma este utasítottam a varsói nagykövetségért felelős követet, hogy azonnal térjen vissza Izraelbe, korlátlan időre. Az amerikaiakkal tárgyalásokat folytatunk a jövőbeni válaszlehetőségekről, és az új lengyelországi nagykövet, akinek hamarosan Varsóba kellett volna utaznia, egyelőre nem utazik Lengyelországba. Ma este Lengyelország antidemokratikus, illiberális országgá vált, amely nem tartja tiszteletben az emberi történelem legnagyobb tragédiáját. Soha nem szabad hallgatnunk. Izrael és a zsidó nemzet biztosan nem fog hallgatni”.

A lengyel parlament által szerdán elfogadott törvényjavaslat megakadályozza, hogy a holokauszt túlélőinek és leszármazottaiknak zsidó vagyontárgyakat adjanak vissza, vagy kártérítést fizessenek. A törvényjavaslat, amely visszamenőleg is alkalmazandó lesz, szinte lehetetlenné teszi a több mint 30 évvel ezelőtt az elrabolt vagyon ügyében hozott határozatok megfellebbezését.

A törvény a restitúciós igények mintegy 90 százalékát érintené.

Lengyel elnök: Izrael felel az erősödő antiszemitizmusért

Duda szerint országát „megalázták” olyan izraeli politikusok, akik a lengyeleket a nácikkal való kollaborálással vádolták.