Utcára vonultak Teheránban az iszlamista rezsim ellen

Az Irán dél-nyugati részén 11 nappal ezelőtt kezdődött kormányellenes tüntetéshullám átterjedt a fővárosra, Teheránra, ahol a tüntetők 18 hónap után először vonultak fel és skandáltak jelszavakat az iszlamista rezsim ellen – írja a Voa News.

A Teherán központjában tartott hétfői tüntetésről készült videofelvételeket széles körben megosztották a közösségi médiában.

A felvételeken legalább tucatnyi iráni látható, amint a teheráni Jomhuri Iszlámi sugárúton, azaz az „Iszlám Köztársaság sugárúton” vonul, és jelszavakat skandál Ali Khamenei ajatollah, az iráni legfelsőbb vezető, az általa vezetett iszlamista hatalmi rendszer, valamint az ellen, hogy a recesszió sújtotta ország vagyonát a szövetséges iszlamista milíciák libanoni és palesztin területeken való finanszírozására és felfegyverzésére használja.

A tüntetők merész jelszavai

A teheráni tüntetők jelszavai között olyanok voltak mint, a „Halál a diktátorra”, a „Szégyellje magát Hámenei, engedje el az országot”, az „Ágyúk, harckocsik, a molláknak mennie kell” és a „Sem Gázáért, sem Libanonért, csak Iránért áldozom az életem”.

Saeed Ghasseminejad on Twitter: „Tehran, July 26, 2021Protesters chant „Not for Gaza! Not for Lebanon! I sacrifice my life for Iran!”A chant continuosly heard in protests since 2009, this is the foundation of what protesters want to be the countey’s regional policy in the post-IR Iran.#IranProtests pic.twitter.com/DYAByGjsmI / Twitter”

Tehran, July 26, 2021Protesters chant „Not for Gaza! Not for Lebanon! I sacrifice my life for Iran!”A chant continuosly heard in protests since 2009, this is the foundation of what protesters want to be the countey’s regional policy in the post-IR Iran.#IranProtests pic.twitter.com/DYAByGjsmI

Egy másik, a közösségi médiában közzétett videón látszott, hogy a tüntetők hétfőn az északi Karadzs város egyik kórházának területén menetelnek és kormányellenes jelszavakat skandálnak.

Az iráni állami média megemlítette a teheráni tüntetést, de nem hivatkozott a kormányellenes jelszavak skandálására. A teheráni tisztviselőt, Goudarzit idézték, aki szerint a tüntetést egy közeli bevásárlóközpontban történt áramkimaradás váltotta ki.

„Most nincs gyülekezés, a helyzet normális”

– mondta Goudarzi, nyilvánvalóan a felvonulás befejezése után. Nem érkezett jelentés arról, hogy az iráni biztonsági erők intézkedtek volna a tüntetők megállítására.

Az elégedetlenség legjelentősebb megnyilvánulása az elmúlt hónapokban

„Az iráni főváros utcáin 2020 januárja óta nem volt példa az elégedetlenség és a hatalomellenes skandálások ilyen nyilvános megnyilvánulására”

– mondta Mahmood Amiry-Moghaddam, az oslói székhelyű Iran Human Rights csoport igazgatója a VOA perzsa rádiónak küldött üzenetében.

Teheránban legutóbb többnapos kormányellenes tüntetések voltak válaszul arra, hogy az iráni biztonsági erők 2020 január 8-án lelőttek egy ukrán utasszállító repülőgépet, röviddel az iráni fővárosból való felszállása után. A balesetben a fedélzeten tartózkodó mind a 176 ember meghalt, többségük iráni és iráni kanadai állampolgár, akik útban Kanada felé Kijevbe repültek.

Miután három napig a repülőgép mechanikai problémáira fogták a balesetet, iráni tisztviselők elismerték, hogy ők lőtték le az Ukraine International Airlines gépét. Azt mondták, hogy ezek az erők összetévesztették a gépet egy ellenséges fenyegetéssel, órákkal azután, hogy rakétákat lőttek ki egy iraki támaszpontra, ahol amerikai csapatok állomásoznak. Irán megtámadta az amerikai csapatokat, több tucatnyian megsebesültek, megtorlásul egy amerikai légicsapásért, amely öt nappal korábban Bagdadban megölte Kasszem Szolejmáni, iráni tábornokot.

Behnam Ben Taleblu, az Alapítvány a Demokráciák Védelméért elemzője a VOA perzsa rádiónak elmondta, hogy a hétfői teheráni tüntetés volt a kormányellenes tüntetők „legjelentősebb megmozdulása” az iráni fővárosban 2020 eleje óta.

A polgárok a tüntetők mellett állnak

„Teherán polgárai egységben állnak a tüntetőkkel, akik több mint egy hete bátran az utcára vonultak a délnyugat-iráni Khuzestan tartományban a vízhez való hozzáférés hiánya miatt […] A rezsim az egység ilyen megnyilvánulásaitól fél a legjobban, mivel a túlélése érdekében az ’Oszd meg és uralkodj!’ elvére támaszkodik.”

– mondta Taleblu.

A vízhiány elleni éjszakai utcai tüntetések július 15-én kezdődtek az aszály sújtotta Khuzesztánban, majd a következő napokban több más iráni tartományra is átterjedtek, és a tüntetők egyre inkább kormánykritikus jelszavakat skandáltak. A közösségi médiában közzétett videókon látszólag az iráni biztonsági erők éles lőszert és könnygázt vetettek be, hogy megpróbálják megtisztítani az utcákat.

Az iráni állami média arról számolt be, hogy a tüntetéseken legalább négy embert meghalt, köztük egy rendőrtiszt.

Az Amnesty International londoni székhelyű jogvédő csoport múlt pénteken közölte, hogy az iráni forrásokból származó videofelvételek és „egybehangzó beszámolók” alapján arra a következtetésre jutott, hogy a biztonsági erők hét különböző városban legalább nyolc tüntetőt és járókelőt, köztük egy tizenéves fiút öltek meg. Azzal vádolta Iránt, hogy „törvénytelen erőszakot alkalmazott, többek között éles lőszerrel, hogy leverje a többnyire békés tüntetéseket”.

Hámenei figyelmeztet

Hivatalos honlapján múlt pénteken közzétett nyilatkozatában Hámenei együttérzését fejezte ki Khuzesztán vízhiányban szenvedő lakosainak, de óva intette őket attól, hogy Irán ellenségeinek kezére játsszanak.

Szakértők az iráni szárazságért nemcsak az elmúlt hónapokban a szokásosnál lényegesen kevesebb csapadékot okolják, hanem azt is, hogy az iráni kormány évek óta rosszul gazdálkodik a vízkészletekkel.

Taleblu elmondta, hogy az iráni utcai tiltakozások lassan egyre nagyobb lendületet és kiterjedést kapnak.

Az Egyesült Államok továbbra is figyelemmel kíséri a tüntetéseket

A VOA perzsa rádiónak arra a kérdésére, hogy a Biden-kormányzat szerint a tüntetésekre adott iráni válaszlépés kemény volt-e, Jalina Porter külügyminisztériumi szóvivő megismételte a zavargások kezdete óta többször tett megjegyzését. Pénteki sajtótájékoztatón elmondta, hogy az Egyesült Államok figyelemmel kíséri a tüntetésekről és a halálos áldozatokról szóló jelentéseket és úgy véli, hogy az irániaknak szabadon kell gyülekezniük és kifejezniük véleményüket anélkül, hogy félniük kellene az erőszaktól vagy a biztonsági erők általi önkényes viselkedésétől.

„Sürgetjük az iráni kormányt, hogy tegye lehetővé polgárai számára a véleménynyilvánítás szabadságához való egyetemes joguk gyakorlását, valamint a szabad online információhoz való korlátlan hozzáférést.”

– mondta Porter.

Mialatt Irán tüntetőkre lő, Európa fizet a gyilkosoknak

A napokban tetőfokára hágott a teheráni tüntetőket visszaszorítani próbáló rendvédelmi erők brutalitása, és 40 éve nem látott erőszaknak lehetünk tanúi.