Videó: az antiszemitizmus ellen tüntettek Washingtonban

Több mint 2500 ember jelent meg vasárnap a washingtoni National Mall-on az amerikai Capitolium mellett, szolidaritást vállalva az antiszemitizmus ellen — írja a Moment Magazin. A cionista üzenetek miatt néhány progresszív szervezet bojkottálta a rendezvényt.

A gyűlést válaszul az antiszemita erőszakos cselekmények elmúlt hónapokban tapasztalt növekedésére tartották. Az Izraelben és Palesztinában idén májusban két hétig tartó katonai konfliktus egybeesett a Rágalmazásellenes Ligának bejelentett antiszemita incidensek 75 százalékos növekedésével a harcok előtti két héthez képest.

A felszólalók között volt Elisha Wiesel, a néhai Nobel-díjas és a Moment társalapítójának, Elie Wieselnek a fia; Jeffrey Myers, a pittsburghi Életfa Zsinagóga rabbija, ahol 2018-ban 11 embert öltek meg; Talia Raab, aki nemi erőszak áldozata lett és halálos fenyegetéseket kapott, miután „sétát szervezett Izraelért” az IL-beli Naperville-ben; és Schlomo Noginski rabbi, akit e hónap elején megkéseltek egy bostoni zsidó központ előtt.

„Emlékszem, hogy már kisgyermekként is szörnyű antiszemitizmust tapasztaltam”

— mondta Noginski, aki Oroszországban született és Izraelben nőtt fel.

„Legsötétebb álmaimban sem gondoltam volna, hogy az Egyesült Államokban is így fogok érezni”.

A többi felszólaló széles politikai spektrumot ölelt fel, köztük Meghan McCain, a néhai John McCain szenátor lánya; Erika Moritsugu, Joe Biden amerikai elnök helyettes asszisztense; és Norm Coleman szenátor (R-MN), a Republikánus Zsidó Koalíció elnöke.

Eric Wachter Bethesda MD-ből feleségével és két gyermekével érkezett a gyűlésre. A zsinagógájuk előtt, ahol a gyerekei óvodába járnak, májusban megrongáltak egy Izrael-párti transzparenst. Gyermekei olyan táblákat tartottak a magasba, amelyeken az állt:

„Biztonságban kell éreznem magam az iskolában” és „Biztonságban kell éreznem magam a zsinagógában”.

Michael Shadick rabbi és családja Michiganből repült ide, hogy részt vegyen a gyűlésen.

2019-ben Schadick antiszemita plakátokat, köztük egy Hitler-képet talált a zsinagógája ajtaján Grand Rapidsban, MI-ben. „Számunkra ez figyelmeztetés volt, hogy ez nem csak valahol máshol van, hanem itt, a mi hátsó udvarunkban” – mondta Shadick.

Több szervező elmondta a Momentnek, hogy fontos volt egy sokszínű koalíció létrehozása, amit ők „nagy sátornak” neveztek, amely átfogja a felekezeti és politikai spektrumot. A gyűlés honlapján az áll, hogy „minden cionista, zsidó szervezetet és szövetségest szívesen látnak”.

Néhány progresszív szervezet, köztük a J Street, a T’ruah és az Americans for Peace Now azonban visszautasította a meghívást a gyűlés társszponzorálására,

mert szerintük a szervezők összemossák az antiszemitizmust az anticionizmussal.

„Mindenkit szívesen láttunk a sátorban, de a sátornak vannak oldalai”

— mondta Alan Ronkin, az Amerikai Zsidó Bizottság regionális igazgatója és a gyűlés egyik szervezője. „Azoknak az embereknek, akik nem a zsidó haza hívei, tényleg nincs helyük ebben a sátorban”.

A Pew Research Center 2020-as felmérése szerint a zsidó felnőttek 45 százaléka szerint az Izraellel való törődés „alapvető” része annak, hogy mit jelent zsidónak lenni.

Véget ért az amerikai zsidóság aranykora?

Az antiszemitizmus soha nem látott mértékű fellángolása az Egyesült Államokban még a leglelkesebb amerikai zsidókat is arra kényszeríti, hogy átgondolják, vajon a rájuk váró jövő olyan virágzó és biztonságos-e, mint amilyennek gondolták.

Bruce és Malka Kutnick Kensingtonból, MD-ből, táblákat tartottak, amelyeken az állt:

„Ellenezzük: antiszemitizmus, megszállás” és „Támogatjuk: tolerancia, 2 állam”.

Bruce, aki a J Street tagja, azt mondta, csalódott volt, hogy egyrészt a gyűlés üzenetei elriasztották a progresszíveket, másrészt a progresszív csoportok nem bátorították tagjaikat, hogy mindenképp vegyenek részt a gyűlésen.

„Nem hiszem, hogy az antiszemitizmus meghatározására kell összpontosítanunk”

— mondta Kutnick.

„Ezt megspórolhatjuk az akadémikusoknak, mert szerintem ez nem jelent olyan sokat. Ennél sokkal szélesebb körű kérdések vannak.”

A 22 éves Michael Sherr azt mondta, hogy a felszólalók közül sokan frusztrálták őt, mert ő „bár büszke zsidó, de nem éppen cionista”. Az Izraelről vallott nézetei ellenére Sherr azt mondta, soha nem gondolt arra, hogy ne vegyen részt a gyűlésen. „Nem kell mindenben egyetértenem” – mondta.

A gyűléssel szemben a Neturei Karta – egy szélsőséges ultraortodox anticionista csoport – ellentüntetői azt skandálták:

„Judaizmus, igen! Cionizmus, nem! Izrael államnak mennie kell”.

Elisha Weisel a Momentnek elmondta, hogy bár a gyűlés cionista céllal volt meghirdetve, elsősorban az antiszemitizmus elleni küzdelemről szólt – nem Izraelről.

„A zsidókat megtámadják az éttermekben, vagy petárdákat dobálnak feléjük az utcán. Úgy gondoljuk, hogy ez valami nagyon is valóságos dolog, amit ma is tapasztalunk” –

-mondta Wiesel.

„De magában foglalja azt is, ami a médiában, a világban és Izraelben történik, amikor a nép képzeletében valahogy rendben van, hogy egy kevésbé erős Izraelnek drukkoljunk a terrortámadások miatt.

A Capitolium előtt tiltakoznak az antiszemitizmus ellen

Július 11-én sokféle ember gyűlik össze a washingtoni Capitolium előtt, hogy a világszerte növekvő antiszemitizmus közepette szolidaritást vállaljon a zsidó néppel.