A Nemzetközi Jogi Fórum mérföldkőnek számító jelentést tett közzé a globális antiszemitizmus példátlan robbanása közepette

Az „Anticionista antiszemitizmus felismerése” című jelentés egy átfogó útmutató, amely gyakorlati eszközökkel látja el a politikai döntéshozókat és a jogi szakembereket az antiszemitizmus anticionista formája elleni küzdelemhez.

A Nemzetközi Jogi Fórum egy izraeli székhelyű, 30 ország több mint 3000 ügyvédjét és aktivistáját tömörítő jogi hálózat, amely elkötelezett az antiszemitizmus, a terror és Izrael delegitimálása ellen a nemzetközi jog színterén. A szervezet úttörő jelentést tett közzé „Az anticionista antiszemitizmus felismerése” címmel. A jelentés, amelynek szerzője Russell Shalev, az ILF ügyvédje, a maga nemében az első olyan mélyreható tanulmány, amely átfogóan vizsgálja és összefoglalja a közelmúltban született politikai nyilatkozatokat, jogszabályokat és az anticionizmusra vonatkozó esetjogot – írja a Jewish News Syndicate.

A jelentés az Izrael és a Hamász között 2021 májusában kirobbant konfliktust követő, példátlanul nagymértékű antiszemitizmus és a zsidók elleni erőszakos cselekmények világméretű robbanása után készült Európában és Észak-Amerikában. Csak az Egyesült Királyságban a Communal Security Trust szerint a Hamász és Izrael közötti ellenségeskedések kezdete óta megdöbbentő, 500%-os növekedést tapasztaltak az antiszemita incidensekben, olyan megrázó jelenetekkel, mint amikor egy palesztin tüntetőkből álló autókonvoj hajtott végig London belvárosán, a „b*tok meg a zsidókat, erőszakoljátok meg a lányaikat!” rigmust kiabálva. Egy másik londoni tüntetésen a tüntetők azt skandálták, hogy „a cionistákat akarjuk, a vérüket akarjuk”, míg máshol zsidókat támadtak meg fényes nappal.

Németországban, Ausztriában, Franciaországban és Európa más részein is hasonlóan virulens antiszemitizmusra, uszításra és erőszakra került sor, amelyet a közösségi média felerősített és súlyosbított. Hasonlóképpen, az Egyesült Államokban és Kanadában is megdöbbentő és undorító jeleneteket láthattunk az utcán megtámadott, zaklatott és megvert zsidókról.

Az ADL szerint 75%-kal nőtt az antiszemita támadások száma a Hamász és Izrael közötti konfliktus kitörése óta.

Válaszul Biden elnök kijelentette, hogy „a zsidó közösség elleni ilyen támadások megvetendőek, és véget kell vetni nekik. Elítélem ezt a gyűlöletes viselkedést otthon és külföldön – mindannyiunk feladata, hogy a gyűlöletnek ne adjunk menedéket”.

Sokkal rosszabb az amerikai antiszemitizmus, mint amit jelentenek, vélik közösségi vezetők

Az esetek többségét nem jelentik be, érvel Malcolm Hoenlein. Az interszekcionalitás a támadások friss hullámának fő mozgatója.

Itt az ideje, hogy egyszer és mindenkorra leszámoljunk azzal a felfogással, hogy ezek a megfélemlítő, zaklató és erőszakos cselekmények nem mások, mint zsidógyűlölet és anticionizmusnak álcázott antiszemitizmus, amely közvetlen összefüggést mutat Izrael becsmérlése és a zsidók elleni erőszak között – teszi hozzá a JNS írása.

Arsen Ostrovsky, a Nemzetközi Jogi Fórum (ILF) elnöke és vezérigazgatója így fogalmazott:

„A zsidók ellen Európában és Észak-Amerikában manapság tapasztalható, elszabadult erőszakos cselekmények nem légüres térben történtek. Ezek a zsidó államot lejárató és démonizáló, mindenütt elterjedt diskurzus közvetlen következményei, mindezt a cionizmus és Izrael állítólagos bírálatának ürügyén. Amint azt a történelem során láthattuk, és az elmúlt hetekben újra aláhúztuk: a szavaknak következményei vannak, és az ilyen gyűlölet, uszítás és antiszemita narratívával való házalás közvetlenül a zsidók elleni erőszakhoz vezet.”.

A jelentés elismeri, hogy az antiszemitizmussal csak akkor lehet őszintén szembenézni, ha a közhivatalnokok és a civil társadalom hajlandó felismerni annak egyik legerősebb modern megnyilvánulását, a zsidó állam gyűlöletét és démonizálását.

Fontos, hogy ez a jelentés azt is megállapítja, hogy a cionizmus-ellen irányuló antiszemitizmus aktívan veszélyezteti a diaszpórában élő zsidó közösségek életképességét és túlélését azáltal, hogy legitimálja a zsidók kiközösítését, kirekesztését és az ellenük alkalmazott erőszakot. Ez a dinamika különösen az egyetemi kampuszokon érvényesül, ahol a zsidó diákok gyakran válnak célpontokká vagy kirekesztetté a közéletből.

A jelentés az anticionizmussal való szembenézés és az ellene való küzdelem érdekében számos gyakorlati jogi eszköz felsorolásával zárul, amelyek középpontjában a Nemzetközi Holokauszt Emlékszövetség (IHRA) antiszemitizmus munkadefiníciójának teljes körű elfogadása és végrehajtása áll. A jelentés a bűnüldöző hatóságokkal való szorosabb együttműködést, a jogi szakemberek képzését és az egyetemi adminisztrációkkal való együttműködést is szorgalmazza, hogy aktívan megerősítsék a zsidó diákok jogát zsidó és cionista identitásuk büntetés, visszahatás vagy zaklatás nélküli kinyilvánítására.

A liberálisok nem hallgathatnak, amikor a baloldal antiszemitizmust gerjeszt

Itt az ideje felismerni a kapcsolatot a zsidók felé irányuló gyűlölet és az Izraelt démonizáló progresszívek között. Ugyanilyen fontos, hogy a zsidó liberálisok felhagyjanak a Tlaib, Omar és Cortez fémjelezte „Osztag” szövetségesként való kezelésével.