Alig jutott a holland parlamentbe, máris Izraelt támadja a „BLM-párt”

Alig jutott be a holland alsóházba, már is Izraelt támadja Sylvana Simons, a BIJ1 fekete érdekképviseleti párt elnöke – írja a CIDI holland-zsidó jogvédő szervezet oldala.

Simons a Human Rights Watch Izraelt apartheidnek nevező jelentésével foglalkozott, rasszistának nevezve az izraeli hazatérési törvényt.

A képviselőnő felszólította a holland kormányt, hogy dolgozzanak a holland-izraeli kereskedelem szűkítésén, és hogy függesszék fel az EU-s kereskedelmi megállapodást a zsidó állammal. A párt továbbá bővíteni akarja azt a „fekete listát”, melyen az izraeli telepes cégek szerepelnek.

Simons (j) egy 2020-as utrechti tüntetésen.

A BIJ1 a CIDI honlapja szerint nem okozott meglepetést álláspontjával, hiszen már választási kiáltványában is „gyarmatosító és megszálló hatalomnak” nevezte Izraelt, amely „elűzte az ország őshonos palesztin lakosait és máig etnikai tisztogatást végez”.

A BIJ1 továbbá antidemokratikus, apartheid országnak tartja Izraelt, és támogatja a BDS-mozgalmat.

A CIDI honlapja idézi Simons holland külügyminiszternek beadott kérdéseit, melyben a fentiek mellett megkérdezte Stef Bloktól, hogy

  • ismeri-e a HRW friss jelentését,
  •  „elismeri-e”, hogy „rendszerszintű elnyomás és diszkrimináció” éri a palesztinokat Izrael részéről,
  • hogy mit gondol arról a tényről, hogy az izraeli kormány „válaszában elutasította, hogy emberiségellenes bűnöket” követne el,
  • hogy tervezi-e a holland kormány tovább szűkíteni a gazdasági kapcsolatokat a „megszállt területeken” lévő cégekkel?
Hollandiában március közepén tartottak parlamenti választásokat, a 150 fős holland alsóházban 1 széket kapott a BIJ1 fekete érdekképviseleti párt, melynek elnöke korábban a szintúgy antiszemita DENK bevándorló-pártban politizált. Simons a dél-amerikai Suriname-ben született, pártjának színei a fekete és a sárga, akárcsak a BLM-nek. A párt elsősorban a fekete hollandok körében népszerű a párt, mely a 2020 nyári BLM-tüntetések során nyert nagyobb hírnevet. A párt egy képviselővel rendelkezik az amszterdami önkormányzatban is.

Human Rights Watch: Izrael apartheid állam, szankciót neki!

Kibújt a szög a zsákból: a Human Rights Watch 213 oldalas jelentésében apartheid bűntettével vádolja Izraelt.